Mindre träffområde på älgfiguren

Svenska Jägareförbundet har tagit fram ett nytt och mindre träffområde på älgfiguren tillsammans med veterinär Bengt Röken. – En del träffar på dagens älgfigur skulle i verkligheten leda till en skadskjutning, säger Lars Björk, skyttesamordnare på Jägareförbundet.

Bengt Röken har upptäckt att träffområdet på den löpande älgfiguren är för stort. En träff i treans ring högt och långt fram innebär en träff ovanför ryggkotpelaren. Detsamma gäller en hög fyra.

– Träff här är inte dödande även om älgen oftast tillfälligt förlamas. Risken för skadskjutning är stor, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk som även är rikssamordnare för jaktskyttet.

Han menar att det är svårt att motivera ett skott i de områden som i dag skulle ge godkänt men som med tanke på älgens anatomi inte är ett dödande skott.

Därför kommer nu Jägareförbundet under våren ta beslut om att ändra träffområdet på älgfigurerna.

Målet är att de nya tavlorna ska börja tryckas upp och säljas från och med 2017.

Hela det totala träffområdet, alltså den yttersta cirkeln, kommer minska med cirka 13 procent, skriver Svensk Jakt.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser