Miljonrullning när antalet jaktkortslösare minskar

Stockholm (JJ) Intäkterna för det statliga jaktkortet rasar med mångmiljonbelopp. Allt färre betalar avgiften.

Andelen jägare med svenska personnummer, som löser statligt jaktkort, är nere i 255 411. Foto: Gettyimages, fotomontage

De senaste fem åren har antalet jaktkortslösare minskat med 16 627 personer. Det ger en årlig intäktsminskning med nästan fem miljoner kronor.

Jaktåret 2012-2013 fick Viltvårdsfonden in betalning för jaktkortet från 299 599 personer. Jaktåret 2017-2018 hade antalet minskat till 282 972.

– Om man tittar på andelen jägare som har svenska personnummer, så är siffran nere i 255 411 personer, säger Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket.

Bara hälften som betalar?

I en stor Sifo-undersökning från 2009 uppgav 550 000 personer att de jagade en dag eller mer per år. I undersökningen tillfrågades 40 000 slumpvis utvalda mellan 15 och 80 år om sina fritidsvanor.

– Just de siffrorna grubblar i över och hoppas få svar på när SLU senare i år presenterar sin utredning kring det minskade antalet jaktkortslösare, säger Daniel Bladh.

Det statliga jaktkortet är obligatoriskt för alla som deltar i jakt. Det kostar 300 kronor per år och intäkterna fördelas av regeringen till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼