Miljonrullning i norsk skyddsjakt på varg

Norge (JJ) Norska staten beviljar ytterligare 500 000 kronor till skyddsjakten på varg i Nord-Østerdal där 200 får hittills i år dödats i vargattacker.

– Försök att skjuta varg har pågått lång tid, och det är stor fara att försöken kommer att dra ut ännu längre på tiden. För att ge skyddsjaktslaget i Nord-Østerdal säkerhet för att de får sina utgifter betalda i skyddsjakten, har jag tilldelat 500 000 kronor extra till fylkesmannen i Hedmark, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen till Oppland Arbeiderblad.

Tidigare har staten betalat en miljon kronor för att djurägare ska kunna öka tillsynen, bedriva skyddsjakt och täcka kostnader som uppstår vid flytt av djur och stängsling.

Man tror att det i nuläget rör sig två vargar i Nord-Østerdal.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser