Miljonrullning i norsk skyddsjakt på varg

Norge (JJ) Norska staten beviljar ytterligare 500 000 kronor till skyddsjakten på varg i Nord-Østerdal där 200 får hittills i år dödats i vargattacker.

– Försök att skjuta varg har pågått lång tid, och det är stor fara att försöken kommer att dra ut ännu längre på tiden. För att ge skyddsjaktslaget i Nord-Østerdal säkerhet för att de får sina utgifter betalda i skyddsjakten, har jag tilldelat 500 000 kronor extra till fylkesmannen i Hedmark, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen till Oppland Arbeiderblad.

Tidigare har staten betalat en miljon kronor för att djurägare ska kunna öka tillsynen, bedriva skyddsjakt och täcka kostnader som uppstår vid flytt av djur och stängsling.

Man tror att det i nuläget rör sig två vargar i Nord-Østerdal.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser