Mikaelsson dömd för mutjakt

Östersund (JJ) Ett dygn efter att jämtlands landshövding Maggie Mikaelsson dömdes för mutbrott i samband med en SCA-jakt fick hon besked av kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell att hon inte kan sitta kvar som landshövding.

 Maggi Mikaelsson ska vara tjänstledig från jobbet som landshövding så länge som domen i mutmålet inte vunnit laga kraft. Mikaelsson har överklagat domen.
Samtidigt som Mikaelsson dömdes till dagsböter för mutbrott dömdes även SCA-chefen Kenneth Eriksson för bestickning eftersom han var den som bjöd in till jakten. Tingsrätten anser dock att brottet som de båda begått är ”icke alltför allvarlig art” och dömde de båda till dagsböter.
Därmed är det inte givet att målet får så kallat prövningstillstånd i hovrätten.Mikaelsson var efter att funderat på domen inställd på att kunna arbeta vidare som landshövding eftersom domen inte vunnit laga kraft. Hon fick dock ge sig efter diskussioner med Mats Odell.
Under tjänstledigheten ska Maggi Mikaelsson stå till regeringens förfogande och få arbetsuppgifter i regeringskansliet.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser