Metso – lever upp till sitt namn!

Med endast tre provstarter och lika många förstapris kunde korthårshannen Fjällbrisens Ovela Metso titulera sig som Svensk jaktchampion. Ett imponerande facit som knappast hänt i Sverige tidigare. Att han dessutom vann riksprovet 2016 på sin fjärde provstart är en sanslös bedrift. Jaktjournalen slog följe med Metso och husse Andreas Marklund under en jaktdag i slutet av augusti.

Riksprovsvinnare!

När Andreas Marklund från Hemmingsmark kommenderar Metso sök, så hoppar hunden av lycka några gånger innan han drar iväg mot skogen.

Metso är uppfödd av Ingemar och Åsa Stöckel i Jukkasjärvi som har Fjällbrisens kennel.

– Jag har en hund till som jag köpt som valp från Fjällbrisens som jag är väldigt nöjd med. Så när jag sökte en till hund var valet att det skulle bli från Ingemar och Åsa ganska enkelt. Så när de parade Fjällbrisens Hera med Åslifjellets Bhh Balder slog jag till och köpte Metso, säger Andreas.

Stånd direkt

Efter bara några minuter in i släppet ser Andreas Metso stå i en tät grandunge. Han går upp till hunden och avancerar Metso som börjar gå på en löpa. Efter ett kort tag flyger det tjäderfågel i omgångar och en hagelsvärm lämnar Andreas halvautomat. Metso som satt sig spontant får hämta en ungtupp efter att han fått sitt apportkommando.

– Detta började väl bra, säger Andreas och klappar om sin Metso.

– Kul att tjädrarna verkar ha fått kullar i år. Det är inget vi varit bortskämda med de senaste åren tillägger han.

Metso hämtar den fällda tjädern.

Lättlärd hund

– Metso har många egenskaper som tilltalar mig. Han var redan som valp väldigt följsam och mottaglig för dressyren. Han är en hund med en bra mentalitet, varken för hård eller för vek, säger Andreas.

Metso var tidigt jaktmogen och redan vid ett års ålder fungerade han bra under vårträningen på fjället.

– Jag började inte jaga med honom förrän andra hösten när han var drygt ett och ett halvt år. Injagningen har främst skett i skogsterräng, men även en del på fjället. Jag startade honom inte i unghundsklass på något jaktprov, då jag prioriterade injagningen i stället, säger Andreas.

Rapportering

När Metso har varit borta några minuter på sök misstänker Andreas att han står för fågel. Terrängen är oerhört tät och på marken är det mestadels blött, en typisk fågelbiotop tidigt på säsongen.

– Det är ingen idé att börja leta efter honom i denna djungel, så jag kallar strax in Metso så får han visa oss var fåglarna är, säger Andreas

En kort visselsignal och Metso kommer in till Andreas. När han får ögonkontakt med husse blir kroppen stel och han smyger tillbaka dit han kom ifrån.

Andreas laddar sin Benelli och följer efter. Efter att Metso visat vägen i snårskogen stelnar han till och står hårt. Andreas skickar Metso på avance med ett viskande ja. Metso tar några snabba steg mot en stor yvig gran. Upp bakom granen lyfter en stor tjädertupp och det enda Andreas kan göra är att låta den flyga vidare.

– Det var alldeles för tätt och det gick inte att skjuta då tuppen hade granen som ett skydd mellan oss, säger Andreas lite bekymrat.

Ett ädelt korthår.

Imponerande meritlista

Vid Metsos första jaktprovsstart i öppenklass tog han ett förstapris direkt. Två perfekta fågeltagningar på tjäder och där domaren fick fälla en tjädertupp gav Metso en åtta i fältbetyg och också en biljett rakt in i elitklassen.

– Då var det bara att börja träna eftersöksgrenarna för elitklassen som skulle fixas innan höstens provsäsong drog igång. Jag fick kämpa lite med rävapporten, men efter ett tag började det gå riktigt bra, säger Andreas.

Vid den första provstarten i den tunga elitklassen skulle Andreas fru Carolin föra hunden. Provet var Ladypokalen, där endast kvinnliga förare får vara med och gick i Arvidsjaurs skogar.

Metso imponerade stort och tog även där ett förstapris och blev tvåa i tävlingen. Dagen efter startade Andreas Metso och även då visade han klass och tog ett förstapris och ett Cacit.

– Att ta jaktprovschampionat på tre provstarter tror jag ingen hund gjort i Sverige tidigare, säger Andreas med en stor stolthet i rösten.

Stor kull

Metso fortsätter att söka på bra trots värmen som råder.

– Det gäller att hunden får i sig massa vätska och jag brukar alltid ha med mig en vattenflaska för hunden, säger han och vattnar upp Metso.

Terrängen är hemsk att gå i, väldigt tät och vattenhål överallt. Är Metso bara tio femton meter bort syns han inte. Andreas har satt på honom ett gps-halsband för att se vad som händer.

– Normalt är det inget jag använder speciellt ofta, men i denna typ av mark kan det vara nödvändigt ibland, inflikar Andreas.

På gps:en ser Andreas att Metso står still bara ett hagelhåll bort. Han tar sig åt det hållet och pekar på Metso, som står stramt. Benellin laddas och Metso får resningsorder. Upp går en stor tjäderkull och ännu en ungtupp faller ute på en liten myr efter två snabba skott. Metso som återigen sitter kvar där fåglarna lyft får sitt apportkommando och ger sig av mot den döda tuppen.

– Jädrar vilken stor kull, måste varit åtta nio fåglar i den, säger Andreas glatt samtidigt som Metso kommer tillbaka med tuppen.

Husse väntar nu lite extra innan han ger kommandot loss, allt för att inte Metso ska börja slarva och släppa fågeln för tidigt.

Utdelning efter bra teamwork.

Riksprovsvinnare

2016 gick riksprovet för kontinentala fågelhundar i Arvidsjaur med Svk Bottenviken som arrangör. Ett av höstens stora mål för Andreas som tränat flitigt med eftersöksgrenarna för elitklass under sommaren. Så i månadsskiftet augusti/september var det dags för Metso att göra upp med 43 andra elitklasshundar om den ärofyllda titeln.

– Visst kände jag att chansen fanns, dels för att underlaget var i skog, dels för att Metso fungerar så oerhört bra. Jag var oerhört nervös innan första släpp, men all nervositet försvann när jag kommenderade Metso sök ut, för jag vet vilken kapacitet han har, säger Andreas.

Under provdagen hade Metso ett utmärkt sök och en klockren rapportering och fågeltagning på tjädertupp såklart. Dagen efter var det dags för eftersöksgrenarna rävspår och vattenmoment.

– Jag var otroligt nervös, speciellt när jag fick starta först av alla. Räven gick sådär. Han släppte räven på väg in och några poäng försvann. Vattnet gick däremot väldigt bra. Metso tog dirigering och gjorde ett klockrent vattenarbete, säger Andreas.

Skogsstjärnan

Under prisceremonin på kvällen tilldelades hund efter hund sin slutgiltiga poäng. När det återstod tre hundar fick Andreas och två förare till gå fram till prisbordet. Domarna som dömt dessa hundar fick berätta om deras prestation, samt dela ut poängen. Det visade sig att endast två hundar hade fått ett förstapris och den högsta poängen hade Metso fått.

– En helt sjuk känsla att stå där som riksprovsvinnare och höra domaren Didrik Skarin stå och berätta om Metso. Det är en dröm som gått i uppfyllelse säger Andreas med viss darr i rösten. Att Metso dessutom tilldelades vandringspriset Skogsstjärnan som bäste rapportör är också väldigt stort, tillägger Andreas.

Andreas kopplar Metso den sista biten mot bilen och kan bara konstatera hundens storhet.

– Med lite flyt kunde det varit tre tjädertuppar i säcken, men två är otroligt bra det också, säger han och klappar om sin tjädertämjare Fjällbrisens Ovela Metso.

Undertecknad kan bara hålla med och tacka för uppvisningen, vilken otrolig hund.

Metsos 3 bästa egenskaper

  • Tydlig på- och avknapp
  • Otroligt följsam
  • Säker fågelbehandling

 

SE J CH Fjällbrisens Ovela Metso SE52426/2012.

Mor: J SE U CH Fjällbrisens Hera S29041/2007.

Far: FI U CH SEUCE SE J CH Åslifjellets Bhh Balder FIN34047/08.

Ägare: Andreas Marklund Hemmingsmark.

Uppfödare: Ingemar och Åsa Stöckel Jukkasjärvi.

 

Utställningsmeriter

Datum       Ort            klass          prisvalör                    Domare

20150125  Piteå         Jaktklass    Excellent                   Hans Rosenberg

20150516  Piteå         Jaktklass    Excellent                   Eva Jönsson

20150517  Piteå         Jaktklass    Very good                  Irina Poletaeva

20151114 Umeå         Jaktklass    Good                         Ann Carlström

20160521  Piteå         Jaktklass    Excellent/cert             Börje Johansson

20160716  Piteå         Jaktklass    Excellent/cert             Ligita Zake

 

Jaktprovsmeriter

Datum       Klass         Fältslag     Poäng        Pris           Domare

20140830  Ökl           Skog         174 p        1 pris        Rikard Andersson

20150904  Ekl           Skog         170 p        1 pris        Didrik Skarin

20150905  Ekl           Skog         180 p        1 pris Cacit                Jan Törnquist

20160831 Ekl           Skog RP    162 p        1 pris        Didrik Skarin

 

Viltspår

20150722  Sjulnäs      Anlagsklass                GK           Erland Johansson

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser