Merkel 50E

merkel50e.jpgMerkels nya hagelvapen har genomgått en kvalitetshöjning sedan den nedslitna maskinparken bytts ut, nya fabrikslokaler byggts och de skickliga vapenhantverkarna fått bättre arbetsförhållanden med ny maskinpark. Merkels nya sida&sida är en välbalanserad skönhet på 2,7 kilo till överkomlig penning.

Efter Tysklands enande har vapentillverkningen i Suhl moderniserats med en nybyggd fabrik och moderna datastyrda maskiner som ersatt de nedslitna maskiner som den gamla fabrikens skickliga vapensmeder arbetat med.
Naturligtvis har arbetsstyrkan minskat i och med rationaliseringarna men ca 200 av den ursprungliga arbetsstyrkan finns kvar. Fabriksledning och konstruktörer har värvats från andra västtyska fabriker med mera västerländsk företagsledning.

Kolv och inpassning
Merkel har verkligen inte sparat på slantarna när denna lilla skönhet skulle stockas. Valnöten är helt enkelt mycket vacker och väl arbetad. Det finns egentligen inget att klaga på, passningen är nära nog fulländad. Den långa tången från varbygeln är ett bra exempel på skickligt hantverk, inte ett hårstrå skulle komma mellan trä och metall.
Träet är livligt ådrat med en varm ton i svart och rödbrunt. Nätskärningen är mycket bra utförd med ca 22 linjer per tum. Topparna är skarpa även om det ut i kanterna finns en del mindre anmärkningar. Framstocken kanske ser en smula förvuxen ut vilket den gör på de flesta vapen från Merkel oavsett prisklass. I framstocken är ejektorerna av engelsk Soutgate-modell från 1890-talet monterade. Fastsättningen är likaså engelsk i form av Deeleys patent från 1873. Väl beprövad och med god funktion.
En detalj som ytterligare framhäver hantverket är att alla skruvar är inpassade så att skruvspåren går i linje med vapnets längdaxel. En liten detalj som vittnar om kvalitet och hantverk. Merkel 50E har sidoplattor med smakfull gravyr som är mycket trevlig att se.
En ytterst intressant detalj är den plastbäddning som Merkel gjort i kolvens infällning mot baskylen. Intressant och förmodligen mycket bra för hållfastheten i den känsliga kolvhalsen.

Pipor och borrning
Piporna är 68 centimeter långa och mycket väl inpassade mot baskylen. Piporna är väl bearbetade in- och utvändigt. Stämplarna talar om att vapnet är godkänt för stålhagel och loppen är av den anledningen något rymligare än standarddimensionen för kaliber 20. Standard är 15,6 millimeter. Merkels lopp är 16,0 millimeter. Någon risk att det inte skulle täta mellan förladdning och lopp finns ingen anledning att befara. Egentligen är det bara en fördel då trycket minskar något, speciellt när stålhagel används.
Merkel 50E har en relativt öppen borrning, och, vilket är alldeles utmärkt för jakt, särskilt fågeljakt på fjället där denna lilla, lätta hagelbössa förmodligen är så nära idealvapnet man kan komma. Patronlägena är borrade till 76 millimeter vilket inte innebär att man är tvungen att skjuta magnumpatroner. Det är nästan som ett helgerån att bara tänka tanken.
Dagens utbud av patroner till kaliber 20 är tillräckligt för alla behov. Till och med buckshot och slug finns för den hugade utan att alla 76 millimetrarna behöver utnyttjas. Dessutom är det naturligt att en så lätt bössa börjar protestera med våldsamma kast när den misshandlas med 20/76 patroner.

Anson & Deeley
Merkel har valt den beprövade Anson & Deeley-konstruktionen från 1875 men med avtryckarstängerna upphängda i baskylens överkant. Den ursprungliga konstruktionen som engelsmän och även Husqvarna har utnyttjat har upphängning av avtryckarstängerna i baskylens nederkant.
En fördel med den tyska lösningen är att hanens ingrepp kan göras på avtryckarstångens ytterkurva vilket anses ge ett säkrare, lättare och jämnare trycke än den motsatta lösningen. Avtryckarstängerna hålls på plats med spiralfjädrar medan slagfjädrarna är konventionella bladfjädrar i V-form.
En nyhet för Merkel är de framifrån skruvade tändstiften som medger att tändstiften byts enkelt utan att mekanismen behöver tas isär.

Säkring
Säkringen är en av denna skapelses starkaste sidor då den inte enbart blockerar avtryckarna utan dessutom mekaniskt blockerar i form av en fjäderbelastad hake som skulle fånga upp hanen om den av någon anledning skulle avgillras. Denna hake dras tillbaka ur sitt läge när vapnet osäkras.
Mycket bra lösning. En undran kan vara hur stark den tunna fjädern som sitter på säkringshakarna är.
Piporna låses mot baskylen genom en bottenregel som griper in i dubbla
pipklackar och kompletteras med Greeners kryssbult och sidoöron som stabiliserar i sidled.

Praktiskt skytte
Merkel 50E har provats under några serier på trapbanan med normalt resultat.
Vapnet är välbalanserat och mycket smidigt med sin låga vikt. När patronmarknaden granskas finner man att utbudet är alldeles tillräckligt för alla tänkbara behov från skeet, trap och varierande jaktbehov. Till och med slugs och Brenneke finns för kaliber 20.

Sammanfattning
Merkel 50E är en glädjande nykomling på den Svenska vapenmarknaden. Lätt och välbalanserad bör den bli en favorit bland fågeljägare och jägare som har rörlig jakt på programmet. Vapnet är framställt med utmärkt finish och detaljarbeten av utmärkt klass som vanligen bara återfinns på betydligt dyrare vapen.
Merkels säkring är en av marknadens bästa vilket ytterligare förhöjer det utmärkta slutomdömet.

Fakta
Modell:
Merkel 50E
System: Anson & Deeley
Kaliber: 12/76, 20/76
Piplängd: 68 cm
Borrning: 1/2x
Säkring: Automatisk med mekanisk låsning av hanarna
Totallängd: 110 cm
Kolv: Engelsk eller pistolgrepp
Vikt: 2,7 kilo
Pris: 14 900 kronor
Generalagent: Classic Vapen Bollebygd
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser