Meriterad jämthund vargdödad

I går fick den kände älghundsuppfödaren Roland Frid, Färnäs, en av sina jämthundar vargrivna. Attacken inträffade när Frid jagade björn norr om Våmhus i Dalarna.

– Det blåste så jag hörde aldrig attacken, men misstänkte att något hänt. Med pejlens hjälp hittade jag och Nisse Björklund jämthunden, då återstod bara huvudet och tassarna av hunden, berättar Roland Frid, som är känd för kennelnamnet Våndarvets.
Den rivna jämthunden var dock inte av egen uppfödning, utan hette Vargmyrens Tass, 7 år, och godkänd för eftersök på björn.
– Jägarna runt om i landet måste få upp ögonen för att det går åt helvete med jakten med varg på skogen. Jag har lagt ned massor av tid på att hjälpa fäbobrukare att freda sina tamdjur, men att jaga i vargområden handlar mest om en tidsfråga innan hundarna blir tagna. Jag skulle ha dömt ett jaktprov i området, men det blir det ingenting av. Själv har jag två unghundar hemma som jag inte vågar släppa, situationen är ohållbar!
Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att varg dödade Tass.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser