Mer julskinka på vildsvin fordrar politiska beslut

Julskinka på vildsvin är både gott, näringsrikt och naturligt ekologiskt och intresset för vildsvinskött har ökat markant senaste året, bekräftar handeln. Men Svenska Jägareförbundet efterlyser politiska beslut för att öka avskjutningen på vildsvin.

Vildsvinsskinka är en delikatess som fler än jägarna borde få ta del av. Foto:Lena Runer.

Många tänker på vildsvinsskador när vildsvin kommer på tal och några vill utrota vildsvinet. Svenska Jägareförbundet vill framhålla en av vildsvinens fördelar; det ekologiska köttet.  

– Vissa av de problem som finns kan åtgärdas, säger Bo Sköld, generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet och föreslår att regeringen tillåter att jägarna får sälja eller ge bort vildsvinsskött direkt till privatpersoner och restauranger, självklart med krav på trikintest.

Idag måste vildsvin som ska säljas eller ges bort, först skickas till en vilthanteringsanläggning som ofta ligger långt bort, vilket gör att många jägare drar sig för att jaga mer vildsvin. I både Tyskland och Frankrike får jägarna sälja själva.

Men i Sverige krävs politiska beslut som gör detta möjligt – vilket säkert skulle vara en julklapp som både jägare, lantbrukare och andra markägare önskar sig av landsbygdsministern, avslutar Bo Sköld.

Men var får jag tag på vildsvinsskinka om jag inte jagar? Dels säljer de flesta större livsmedelsbutiker viltkött, dels kan man fråga någon som jagar.  Och eftersom vildsvinsstammen ökar och sprider sig norrut, så ökar också tillgången på viltkött. I Sverige kommer vi i år fälla nästan lika många vildsvin som älgar. 

På Svenska Jägareförbundets anläggning Öster Malma mellan Gnesta och Nyköping serverar köksmästare Christer Eklund vildsvinsskinka på julbordet tillsammans med en rad andra viltdelikatesser som rökt bäver, vildkanin, älghjärta och gravat viltkött.

Christer Eklunds tips för vildsvinsskinka är att ta en hel skinkstek av ett ungt vildsvin och rimma den. Det tar cirka en vecka och är enkelt – skinkan sköter sig själv. Sedan kan du koka eller ugnssteka skinkan som vanligt. En termometer håller koll på temperaturen, vilket är extra noga eftersom vildsvin innehåller mindre fett än vanliga grisar.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser