Meningen med livet | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan jägare
Meningen med livet är att ha tillräckligt med tid för att solen ska hinna värma upp mossa och ljung så det inte låter för mycket när man ska smyga in på ståndet. Foto: Dagh Bakka
Meningen med livet
För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.
De första solstrålarna som kikade fram över horisonten över de snötäckta fjällen färgade tallstammarna gyllene och fick frosten i myrgräset att glimma som diamanter. Mannen som satt på huk intill en av tallarna hade 20 000 kronor på kontot och en skuld till banken på en miljon, men kände sig ändå rik. På tid. Det var en vardag i slutet av september och medan många andra män i hans ålder jagade rikedomar i storstäderna, jagade han älg. Medan de satt och glodde på dataskärmarna för att göra ett bra aktieklipp med en telefon mot örat, satt han och förundrades över björklövens höstnyanser och lyssnade på ståndskallet. Och väntade.

Ingen stress

Några orrtuppar spelade på en ås längre västerut och det susade från en närliggande å, annars var det bara gråhunds skall som hördes. I den kalla septemberluften var det som om ståndskallet var helt intill, även om han visste att älgen och hunden befann sig några hundra meter bort. Det fanns gott om tid. Så länge älgen stod skulle inte hunden ge sig förrän långt fram på natten. Det var naturligtvis också en fördel att vänta en stund innan det blev dags att smyga in. Medan börshandlare gjorde sina affärer, och andra stressade människor jagade sig igenom sina arbetsdagar, satt han och funderade lite över hur stressade folk är nu för tiden.

Ett annat synsätt

För några år sedan under en jakt i Namibia hade sonen till jaktfarmaren, en grabb i trettioårsåldern som snart skulle ta över verksamheten, refererat ett samtal han haft med några anställda bushmän. Det var i anslutning till arbetet med en trasig vattenpump som han hade manat på männen att jobba fortare så att de kunde bli klara. Han hade då fått följande svar: – Blir din far klar med sina åtaganden innan du tar över farmen? – Nej, det kan jag aldrig tro. – Kommer du att bli klar med det du ska göra? – Nej, man blir egentligen aldrig klar med allt som ska göras på en farm. – Vad är då vitsen med att masa på oss. Du blir ju ändå inte klar någon gång. Bushmännen hade inget ord för i morgon i sitt språk, och en kalender hade de sannolikt använt som rullpapper till cigaretterna. Nya dagar var något som bara kom.

Så mycket man ”bör” göra

Under tallen fortsatte han att filosofera. Tidsbrist måste vara ett begrepp uppfunnet på grund av den moderna människans jakt på materiella värden. Man har inte lyckats förrän man har ett välavlönat arbete med karriärmöjligheter, en framgångsrik partner, flera barn, stort hus, sommarstuga, dyra bilar och de rätta vännerna. För att hinna med allt detta blir tiden snart knapp, och tiden är något man inte kan köpa för pengar. Solen hade nu vandrat längre upp på himlavalvet och det började ånga från marken. Ståndskallet ekade fortfarande från samma plats som tidigare, men det var ännu för tidigt för att smyga fram.

Än finns tid

Han fann en tjärstubbe och späntade lite flis. Tände en brasa och fyllde kaffepannen med vatten från en pöl i myrkanten som endast hade ett tunt lager med is att knacka hål på. När vattnet efter en stund kokade fyllde han på kaffe, ställde av pannan så att kaffet fick dra klart. Det fanns tid till det. Koffeinet i kaffet satte sådan fart på hjärnaktiviteten att temat ”meningen med livet” dök upp. Vad är meningen för de flesta människor? Leva upp till förväntningar? Uppnå hög status eller berömmelse? Skaffa sig materiell rikedom? Bekräfta sin välgång på sociala medier och få hundratals ”likes”? För den kaffedrickande jägaren under den 300 år gamla tallen var det betydligt enklare. Meningen med livet är att ha tillräckligt med tid för att solen ska hinna värma upp mossa och ljung så det inte låter för mycket när man ska smyga in på ståndet. Dagh Bakka

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!