Med SM-drottningen på fågelfest

Irländska settertiken Easy är fyra år och har redan vunnit Skogs SM två gånger.Nävermons Easy har befäst sin position som en av landets förnämsta irländska settrar. Med en tidigare buckla från Skogs-SM och med titeln årets Irländska setter i bagaget ställde hon upp i årets Skogs-SM för engelska stående hundar. Easy även kallad Vikki vann och är nu en av de få som tagit hem en dubbel. Vikki är fyra år gammal och ägs av Hans Bergqvist, Skellefteå.

Det känns speciellt roligt att få vinna i år eftersom Irländska setterklubben firar 90-års jublileum, berättar Hans Bergkvist, under en jakttur i skogarna kring Storträsk, Jörn, i Västerbottens inland.
Hans har tidigare haft fem engelska settrar innan han efter noggranna studier av rasen blev alltmer övertygad om att irländarna hade användbara talanger för en jägare som mest av allt vill jaga skogsfågel efter sin stående hund. Hans är uppväxt i de djupa skogarna och hans första steg på jaktstigarna skedde i sällskap med pappa och en stövare på jakt efter förhöstens harar och vinterns rävar. Trots uppfostran i drevlöpor stod Hans drömmar hela tiden till stående hundar och fågeljakt.

Första irländaren
Hans hämtade sin irländska settervalp hos Sören Hammar i Gävle.
– Valet var enkelt, det finns inte många uppfödare att välja på och Sören har lång erfarenhet av irländska jaktsettrar, berättar Hans. Vikki har en halvbror, Chief, som är dubbelchampion och en halvsyster, Celma, som varit två i fjällpokalen. Paan Real Red Boppy, en helsyster ur en annan kull har varit årets unghund. Alla är efter tiken Chartreuse.
Största fördelen med irländska settrar anser Hans vara att de har en naturlig förmåga att anpassa söket efter förhållandena. När man jagar i skogen måste hunden kunna variera sitt sök beroende på hur skogen ser ut. Är det tätt och risigt måste hunden dra in söket och motsatt förhållande gäller om terrängen är öppen. Det är egenskaper som Hans anser att Vikki besitter och det fick hon tydligt visa under en jaktdag i Storträsk. Hans är skogsägare, trottoarbonde, bosatt i Skellefteå cirka sju mil från hemmajaktmarkerna. Skogsmarken ger honom möjlighet att jaga på Storträsk jaktvårdsområde på totalt 8 000 hektar.
– Obegränsat med jaktmöjligheter, det är bara tiden som är en begränsning.

Utmärkt fart och stil
"Ståndet är ögonblickligt och fast"För att få en uppfattning om hur Vikki agerat på jaktprov studerar jag ett par domarberättelser och följande utlåtande kan nog anses som typiskt för Vikki:
”Utmärkt sök väl anpassat i vind och terräng i bra fart och stil. Stånd, bra resning. Helt lugn i flog och skott.”
Det är en upplevelse att se Vikki flyta fram i skogen och plötsligt få fågelvittring. Huvudet är högt precis som farten. Ståndet är ögonblickligt och fast. En egenhet har dock tiken. Trots att koncentrationen är på topp inför fågel vickar hon förföriskt på svanstippen.
Om oturen skulle vara framme och hon stöter då kastar hon sig till marken och blir liggande.
Vid ett tillfälle tog en höstskygg riptupp till vingarna när vi var på väg fram till tiken. Inte en rörelse kunde förnimmas i tiken. Inte ett tecken på bortdresserad lust att förfölja flyende fågel. Hon stod helt enkelt bara kvar och visade på sin kvalitet.
Vid ett annat tillfälla stod Vikki på kanten av ett myrdike. Med högt huvud och fast blick verkade hon ha spikat fågeln. På kommando avacerade hon, gjorde en ny söksväng i vind och stod igen. Detta upprepades ett par gånger och till sist hade orrtuppen lyckats springa sig fri och tog till vingarna i skydd av skogen.
– Det är en av Vikkis få problem, säger Hans. Om vittringen är dålig och hon blir osäker då blir hon försiktig i sitt fågelarbete.

Lättlärd
På pluskontot vill Hans poängtera hennes namn. Hon heter Easy och har varit mycket lätt att jaga in. Hon har enligt Hans en mycket god näsa, lätt för att hitta fågel och är helt lugn i flog och skott.
Flera gånger under jaktdagen får jag bevis på detta. Hennes lydighet är imponerande och för att stilla min nyfikenhet frågar jag när tiken dyker upp i en myrkant om han kan sätta henne på 80 meters avstånd. En vissesignal i pipan, handtecken hinner knappt ljuda över den blekgula Västerbottensmyren innan tiken sitter. Inte tveksamt eller motvilligt. Hon bara sätter sig och avvaktar vidare order.
Vikki visar senare under jakten goda prov på enkla men väldigt betydelsefulla kunskaper. Hans kan enkelt styra henne över till intressanta markavsnitt med en handtecken och vi drar med oss all mark på vår väg genom skogen. Vikkis sök är snabbt och energiskt. Regelbundenheten innebär att Hans inte behöver nyttja pingla eller elektronisk beeper för att hitta tiken. När hon varit borta en stund kan man vara nästan säker på att hon står i närheten. Mot slutet av dagen vidgas söket något, men några problem blir det aldrig.

Viktig grunddressyr
Vikki jagar uthålligt och hon har aldrig drabbats av skador under sin karriär. När Hans jagar sker det oftast i fyratimmarspass. Ett pass före och ett efter lunch. Träningen under mellansäsong sker i stort sett dagligen med cykelturer mellan 1,5 mil och fem kilometer.
Hans började jaga med Vikki när hon var tio månader gammal. Han är dock noga med att påpeka vikten av att ha lärt hunden ett 100 procentigt stoppkommando och inkallning innan man ger sig ut på jakt.
– Om stopp och inkallning fungerar då har man kommit långt på vägen med sin fågelhund.
– När apporttestet infördes som krav för att hundarna skulle få starta på jaktprov höjdes kvalitén betydligt på hundarna, anser Hans.

SM-drottning
Vikki deltog 1998 i sitt första Skogs-SM. I konkurrens med alla engelska fågelhundar tog hon hem SM-titeln. Vikkis framgångar på jaktproven innebar att hon 1998 utsågs till årets Irländska Setter.
Hösten 2000 var det åter dags för Skogs-SM som den här gången hölls på Storklinta i närheten av Hans hemmamarker. Vikki segrade igen och tog sitt andra SM-tecken i skogen i konkurrens med mycket meriterade representanter för engelsk setter, gordonsetter, pointer och irländska settrar.
Vikki stod för en orrtupp som domaren fällde och för detta jobb fick hon efter väl genomförd apport ett 1:a pris i segrarklass. Vikki saknar ett certifkat på jaktprov innan hon är dubbelchampion.
På fjället har Vikki en 3:a i öppen klass.
– Hon är en duglig jakthund även på fjället, säger Hans. Däremot har hon inte fått den träning och rutin som behövs för att klara konkurrensen med de andra hundarna.
Under höstens ripjaktsvecka i Arjeplogsfjällen visade Vikki att formen är i antågande och Hans har redan planerat in ett fjällprov.

On-off hund
Ute i skogen får Vikki stånd och vi avacerar upp bakom henne. En orrhöna bryter sig ut ur en stor och tät gran i riktning snett bakåt. Flykten blir ljudligt avbruten av en hagelknall som resulterar i en apport av en levande fågel. Vikki ser belåtet på när Hans tar vara på fågeln och väntar lydigt på nytt kommando att söka ut.
Det bästa med irländare är on – off funktionen, säger Hans. När en irländare är i skogen är det on. Hemma är det som att trycka på offknappen och man märker knappt att man har en hund.
Vikki är bara fyra år och förmodligen har mycket kvar att göra både på jaktprov och under praktisk jakt. För Hans har intresset för irländare vuxit så starkt att han redan planerar att ta en valp ur en kommande kull.

Fakta

easyc.jpgSuch Nävermons Easy S58811/95
Född: 95-11-12
Far: Nuch Njch Pan N 15758/87
b Ängledals Chartreuse S11561/88
Uppfödare: Sören Hammar, Gävle

Utställning
971115 Vbfk Umeå 1 ökl S Gisecke
981114 Vbfk Umeå 1ökl,1 skl, 1bkl, hp M Jonsson
991113 Vbfk Umeå 2ökl,4bkl A Jakobsson
000513 Önfk Rosvik 1jkl, cert,bir, big3 A Cederström
000708 Snkk Sjulnäs 1jkl, cert, btkl2 A Thorn
Jaktprov
970920 Vbfk Tärna 0ukl N Röv
970921 Vbfk Tärna 0ukl P Skaland
980425 Önfk Ritsem 0ökl I Lindberg
980906 Önfk Kronogård(skog) 0ökl R Holmgren
980925 Vbfk Tärna 0ökl S Johansson
980926 Vbfk Tärna 3ökl D Fagermo
981003 Nnfk Noppikoski (skog) 1ökl, hp L Thulin
981004 Nnfk Noppikoski Skogs-SM 1 skl (Svensk mästare) L Thulin
990905 Mfk Noppikoski Skogs-SM 0skl Å Olaussen
990924 Vbfk Jörn (skog) 0skl S Bernström
991010 Nnfk Stöde 0skl L Sandström
000902 Vbfk Jörn (Skogs-SM) 1 skl cert Svensk mäst. R Abrahmsson
000910 Nnfk Stöde (skog) 0 skl T Westrum
Utmärkelser
Årets Irländska setter 1998
Apporteringstest godkänd 970601, Stefan Johansson, Burträsk
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser