Med sikte på Muntjak

Många svenska jägare känner inte
till djurarten.För de flesta jägare är jakt i England lika med hjort, fasan, duva och rådjur. För oss var siktet inställt på muntjac, ett litet asiatiskt hjortdjur som inplanterades vid sekelskiftet och som bjuder på spännande jakttillfällen.

Jag har tillsammans med goda vänner besökt England några gånger tidigare. Upplevelserna har varit av det slaget att jag prutat på vår älgjakt för att få tid över att besöka landet och jaktmarkerna i Battle som ligger i sydöstra England. Här har vi jagat dovhjort på viltrika marker och denna gång liksom tidigare fälldes ett tiotal djur för våra kulor. Men resans höjdpunkt blev utan tvekan jakten på muntjac i Thetford Forset Park.
Allt hade ordnats genom Chief Rangern för East Anglia Forest District – Trevor Banham – försäkringar, vapeninförseltillstånd, jaktbokning mm. På exakt bestämd tid möttes vi av Trevor utanför vår Bed & Breakfast förläggning för att transporteras till en skjutbana där vi sköt in våra vapen på femtio meter. Relativt korta håll och små mål motiverade inskjutning och eventuell korrigering. Man förordade en relativt grov kaliber, en tung och lugn kula, för jakt på dessa små hjortdjur samt bogskott. Förstörda bogar accepterades medan andra dåliga eller köttförstörande skott debiterades skytten.

Tidig morgon
Stolta jägare med sina allra första Muntjac.Jakten påbörjades först morgonen därpå tillsammans med rangern Charlie Halls. Att jag fick honom var nog lyckosamt, han visade prov på mycket god markkännedom och var djuren kunde förväntas vara. Den första Muntjacen fälldes denna morgon, en liten bock. Jag såg inte djuret utan Charlie fick verkligen peka på det för att jag skulle uppfatta var det befann sig i den fortfarande rikliga lövväxten. Skjutkäppen kom fram, jag avvaktade med skottet då den tidigare informationen förordat rena sidoskott i bogen. Djuret stod något snett mot mig. Bakom mig stod Charlie och undrade varför inte skottet avlossades. Jag vänder mig försiktigt och viskar att vinklen inte är helt bra, Charlie väser: It´s god. Skottet går och mitt livs första Muntjac går i backen. På riktigt gentlemannamaner blir jag gratulerad till nedlagt vilt.
 
Jaktområdet
Thetford Forest Park omfattar 20.000 hektar skog med insprängda grönytor. Året före vårt besök sköts det 573 Muntjac, 315 rådjur, 40 dovhjortar och 25 kronhjortar. Tjänstemännen är erfarna jägare, min assisterande ranger – Charlie Halls – som arbetat under 35 år i Forestry Comission har på sin skottlista 3000 rådjur och 1000 Muntjac. Muntjacen, även kallad ”barking deer” i England, har en boghöjd på upp till 50 cm och en medelvikt hos bocken på knappt 14 kg. Geten väger något mindre. Arten har en utbredning i sydöstra England där den lever i tät blandskog. Födosöket sker från mark och buskar. Bär, ekollon frukt och kastanjer ingår i födovalet. Muntjac är inte något urspungsvilt här utan fördes kring sekelskiftet från sydostasien till landet och har sedan dess expanderat. En bestämd parningstid förekommer inte, det största antalet födslar sker på sommaren efter sju månaders dräktighet. Och bara efter en vecka kan geten vara dräktig igen. Detta faktum gör att man under jakten inte kan undgå att skjuta dräktiga hondjur.

Firandet
Mitt på dagen hade vi tagit för vana att vila och kanske få lite välbehövlig sömn för att återigen träffas vid 14-tiden. Eftermiddagen gav inte mycket, vädrets makter skiftade snabbt ansikte och bjöd på ett kraftigt regn. Ovädret trotsade vi men viltet höll sig undan. Kvällen tillbringades i vårt härbärge, ett mysigt litet bed & breakfast hotell vid namn Bridge House som drivs av en dam som heter Linda. Denna kvinna kunde laga mat, läcker sådan. Jag och min kamrat njöt verkligen av måltiden och ett gott vin vid den öppna brasan. Vår lyckade jaktdag skulle naturligtvis firas. Medan vi sitter och betraktar dagens händelser och hur fint livet kan vara kommer chefsrangern Trevor Banham in och slår sig ner vid vårt bord. En förbaskat trevlig och gemytlig person som verkligen sköter jakterna efter alla konstens regler. Han berättar att detta är tredje året som jakt upplåtes på dessa marker, greppet har tagits för att staten ska få in mer pengar. Jakterna är mycket populära, om man vill jaga här får man boka i god tid. Skulle någon av de sex rangers bli sjuk uppstår en pinsam situation eftersom allt är fulltecknat.

Sista jakten
Bokningen gällde tre jakttillfällen, torsdag morgon och kväll samt fredag morgon. Samling som tidigare i gryningen, transport till jaktområdet – som skiftades vid varje tillfälle – och nya tysta och försiktiga förflyttningar i terrängen. Nu har jag börjat bli lite varm i kläderna och lärt mig se de små hjortdjuren, till och med före min ledsagare. Denna morgon fick jag se ett stort antal djur och lyckades nedlägga tre av dem, dock ingen mer bock. Området hyser också rådjur, dovhjort och kronhjort. Samtliga dessa viltarter kan man boka in en jakt på.
Allt är mycket välordnat. Då djuren skjutits transporterades dessa till stationen där de vägdes och märktes med en bricka i slaksidan. Brickans nummer fördes in i en liggare tillsammans med uppgifter på kön, var djuret skjutits, datum mm. Slutligen hamnade djurkroppen i ett fint utrustat kylrum. Köttet från djuret är läckert och mört. Trots detta var man inte särskilt benägen att ha det på middagsbordet av för mig okänd anledning.
Trofe´
Min Muntjacbock i slaktrummet, små horn men för mig ack så värdefull.Bocken bär korta horn, horntrofén är inte något som får hjärtat att slå extra slag. Hornen fälls i maj/ juni och är åter utväxta i oktober. En bra trofe´ är horn upp mot sex centimeter, jämförbart med en sk pinnbock här hemma. De ger alltså inget skönhetsintryck vid beskådandet. Dock fascinerar väggprydnaden ändå. Det V-formade kraniet med sina i överkäken ganska kraftiga hörntänder påminner starkt om ett rovdjur trots att arten är växtätare.
Det berättades att ett skadeskjutet djur, som eftersöks med hund, kunde anfalla och åsamka hunden svåra skador. Tänderna används i samband med parningsstriderna rivaler emellan, gamla bockar kan ha kraftiga ärr efter dessa strider. Bocken är inte revirhävdande som rådjuret. Muntjacen är Europas minsta vilt levade hjortdjur och dess horn kan bedömas även om huvudet är monterat som ett bogmontage. Troféns vikt har i bedömningsunderlaget ingen betydelse. Det är största avståndet mellan hornstängerna 1.1, hornstängernas längd 1.2, den lilla ögontaggens längd från ovansidan av rosenkransen 1.3, omkretsen på rosenkransarna 1.4, samt omkretsen på hornstängernas mitt 1.5 som fäller utslaget. Måtten B och C är endast kompletteringsuppgifter. Poängfodringarna för brons är 56 poäng silver 58,5 p. och guld 61 p enligt The British Deer Society.

Kostnader
De tre jakttillfällena på Muntjac kostade 245 pund. Ett så kallat Visitors Firearms Permit, ett tillstånd att föra eget vapen och ammunition med sig i England kostade 22 pund. Bed & breakfast betingar ca 20 – 30 pund per dygn. En försäkring gällande i landet köptes som ett medlemskap i BASC – British Association for Shooting & Conservation.
Vår jakttur arrangerades de första dagarna i november. Träd och buskar hade fortfarande bladen kvar vilket kan försvåra möjligheterna att se djuren, den bästa jakttiden är i januari – februari. Mera information kan erhållas från:
Forest Enterprise, North & East England. East Anglia Forest District. Santon Downham, Brandon.
Suffolk, IP27 OTJ.
Tel 0044-(0)1842-810271.
Fax 0044-(0)1842-811309.
Text och foto: JAN SJÖLIN
JJ November 2000

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser