Maxa jakten 2019

Här är årsplanen för dig som vill maximera antalet jaktdagar 2019. Vi har lagt pusslet för dig så det är bara att börja fylla i ledighetslapparna redan i dag.

Med rätt planering kan helgerna framöver användas på ett jaktklokt sätt. Arkivfoto: Per Jonson

Nu slipper vi umgås med fattigmånaden januari på ett år. Skönt! Men för att få ut det mesta av 2019 jaktmässigt så måste vi börja planera redan idag. Vi på Jaktjournalen har redan gjort jobbet för dig så fram med ledighetsblanketter och jaktkalender  – så här maximerar du din ledighet under 2019!

Påsk

Vill du ha en längre jaktsemester utan att norpa från semesterdagarna så får du vänta till påsk. Om du tar ut tre till fyra semesterdagar kan du få otroliga tio dagars jakt under påsken. Ta ledigt 15-18 april så kan du jaga från den 13 till 22 april. Perfekt för dig som planerar in en ordentlig bäverjakt i vår.

Valborg och 1:a maj

Strax efter påsk kommer nästa möjlighet. Redan i skiftet mellan april och maj finns chans till en långhelg i jaktens tecken. Jobbar du halvdag på valborgsmässoafton räcker det med en och en halv semesterdag för att växla ut fem hela jaktdagar. Ta semester den 29-30 april så kan du jaga fem heldagar – den 27 april till 1 maj. (Om du dessutom tar ledigt 2 och 3 maj så kan du jaga nio heldagar). Helt perfekt eftersom vuxna vildsvin åter blivit lovliga vid det här laget. Många fält har såtts och smygjakt efter vildsvin är extremt spännande.

Kristi himmelsfärd

I slutet av maj infaller Kristi himmelsfärd. Växla in en semesterdag (den 31 maj) så får du fyra härliga dagar helgen den 30 maj till 2 juni. Då sticker du naturligtvis till Elmia Game Fair i Jönköping. Vi är officiell mässtidning och finns på plats i vanlig ordning.

Nationaldagen

Bara några dagar senare kommer nästa tillfälle. En semesterdag är allt som behöver offras för att kunna jaga fyra dagar. Ta ledigt 7 juni och jaga vildsvin från kväll till morgon under perioden 6-9 juni. Passa på utnyttja möjligheten att byta jakt om du inte bor i områden som håller en vildsvinstam. Du har säkert jakt på arter som är exotiska för en sörlänning. Toppfågeljakt eller lockjakt på älg är garanterat spännande för en skåning.

Jul och nyår

Under hösten är det som vanligt snålt med röda dagar samtidigt som jakten går på högfart. Nu offras sparade semesterdagar. Men under jul återkommer möjligheten att avsluta året med en perfekt lite längre jaktsemester. Två semesterdagar är allt som krävs för en rejäl jaktsemester på nio dagar. Offrar du tre semesterdagar till blir din ledighet hela 17 dagar – vilket är perfekt för dig som vill rymma landet och jaga utomlands. Om du tar ledigt 23, 27 och 30 december samt 2:a och 3:e januari så kan du jaga från den 21 december till 6 januari.

Skitjakt på er!

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser