Mauser Orbendorf

mauserorbendorf.jpgMauser Orbendorf uppmärksammar sin M­98 modells 100-årsjubileum med en studsare byggd på den klassiska M-98 lådan. Mauser har på senare tid lanserat flera nya modeller men den här bössan står sig bra bland sina 100 år yngre bröder.

 Det var med stor förväntan vi började granska denna bössa. Hur hade Mauser komponerat denna bössa för att möta jägarnas krav 100 år efter att den konstruerades. Man bör tänka på att denna mekanism konstruerades för maximal tillförlitlighet på slagfältet och inte för jakt. Mauser har valt att bygga sitt jubileumsvapen på en militärmekanism som modifierats för att motsvara dagens krav. Att Mauser har valt en militärversion av lådan kanske inte är så konstigt med tanke på att det säkert finns en hel del gamla bössor med dessa lådor att tillgå. Om man valt att helt nytillverka lådor för detta jubileumsvapen hade nog prislappen avskräckt även de mest inbitna anhängarna av Mausers M-98 låda.

Militärmekanism

Att bössan är byggd runt en gammal militärmekanism står helt klart vid en närmare granskning. Det finns både tumgreppsurfräsning och ett urtag för att ladda vapnet med hjälp av laddramar. Vi hade nog hoppats på att bössan skulle ha mera drag av Mausers jaktvapen som byggdes på en civil modell av 98-lådan. Dessa jaktvapen hade ett nerböjt slutstyckshandtag och ett underbeslag med ledad botten. De saknade även tumgreppsurfräsning och urtag för laddram för att nämna några detaljer.
För att anpassa militärversionen har den traditionella flaggsäkringen ersatts med en kvartssäkring av Buelermodell. Lådan har borrats och gängats för montage av kikarfästen. Slutstyckshandtaget har böjts ner och modifierats för att medge låga kikarmontage. Lyxversionen har en smakfull gravyr på mekanism och underbeslag.
En lustig detalj är de låsskruvar som sitter i underbeslaget vid stockbultarna. Låsskruvarnas ursprungliga uppgift var att säkerställa att inte bössan skulle ramla isär mitt under brinnande krig på grund av att stockbultarna inte dragits åt ordentligt. Då det finns tre olika urfräsningar i stockbulten för låsskruven blev det svårt att dra åt stockbultarna exakt.
Detta i sin tur innebar att stocken kunde spricka på grund av att systemet inte satt fast ordentligt. På dagens jubileumsvapen har dessa låsskruvar en något annorlunda utformning som medger att man kan välja bort låsfunktionen.

Ytbehandling

Lådan och underbeslaget har getts en ytbehandling som gör att de ser ut att vara av rostfritt stål. Hade vi fått bestämma hade nog låda och underbeslag blånerats på traditionellt vis. Denna ytbehandling passar illa på en klassiker som denna. Att den är praktisk och hållbar finns det dock ingen anledning att betvivla.
Kolven är av typiskt tyskt snitt med rejält tilltaget kindstöd och ”snabelframstock”. Passningen mellan trä och metall är på vissa ställen under all kritik. Det är rejäla glipor vid underbeslaget och vid lådans bakre del. Att det är ett litet spel vid lådans bakkant på en M-98 mekanism är något som bör finnas för att stocken inte ska spricka. Här är det frågan om mer än ett diskret spelrum. Kolven är behagligt oljebonad och nätskärningen av god klass. En detalj som ger pluspoäng är den utmärkt inpassade bakkappan av gummi.
Infräsningen av mekanism och pipa är maskingjord och kunde gärna ha kompletterats med en plastbäddning vilket förmodligen gjort precisionen bättre och bidragit till att minska risken för sprickbildningar.
Ett elegant beslag av stål är inpassat på undersidan av pistolgreppet. Oturligt nog ramlade beslaget loss efter endast fyra skott. Detta får nog betraktas som ett olycksfall i arbetet eftersom det lim som använts för att fästa beslaget inte fyllt upp mellanrummet mer än på ett par små ytor.
Metallarbetet får också kritik då slipmärken finns kvar på flera ytor. Här kunde mera tid och noggrannhet använts för ett mera fullödigt slutresultat. Det skall ju vara ett jubileumsvapen 100 år efter mekanismens tillkomst.

Provskjutning

Den tjocka gummibakkappan dämpade rekylen på ett bra sätt på testvapnet i kaliber 30-06. Redan en 30-06 kan kännas lite obehaglig att hantera om kolven är olämpligt utformad och saknar bra bakkappa. Precisionen låg inte i toppklass men räcker gott och väl till för svenska jaktformer om man bortser från toppjakt på fågel på långa håll. De bästa träffbilderna sköt vi med Lapuas 30-06 match. Dessa träffbilder låg runt 30 mm. När bössan matades med jaktammunition från Norma ökade träffbilderna något. Alla träffbilder är skjutna på 100 meter.
Pipan har slank profil som gör bössan lätt och smidig. Mycket rejäla öppna riktmedel sitter monterade på pipan, U-skåra med tillhörande stolpkorn som passar utmärkt för de flesta situationer vid älgjakt.
Mauser har på sin jubileumsstudsare valt ett trycke från Timney som har alla justeringsmöjligheter som kan krävas. Vår erfarenhet av dessa trycken är enbart positiva.

Sammanfattning

Mauser M-98 är utan tvekan en av de bästa mekanismer för jakt som tillverkats genom åren. I sin ursprungliga version är den en mycket pålitlig mekanism som sällan ställer till bekymmer för jägaren. Detta faktum håller nog de flesta jägare och vapensmeder med om. Det finns givetvis alltid röster som säger att m/98 låset är en hjälplöst omodern konstruktion som borde lämna plats för modernare modeller med mer eller mindre finurlig teknik.
Mausers jubileumsmodell M-98 är utan tvekan ett mycket pålitligt vapen som inte kommer att bjuda på några obehagliga överraskningar. Det känns dock som det fattas lite ansträngning från Mauser för att detta ska bli en klassiker bland studsare byggda runt M-98 mekanismen.
Hade prislappen varit något lägre hade detta varit en mycket konkurrenskraftig studsare på den allt hårdare vapenmarknaden.
Fakta
Modell:
Mauser M 98 Lux
Kalibrar: .308Win .30-06, 9,3*62
Trycke: Direkttrycke
Säkring: Låser slutstycke och slagstift
Riktmedel: Öppna riktmedel
Vikt: 3.2 kg
Piplängd: 56 cm
Längd: 110 cm
Tillbehör: Förberett för kikarfästen
Pris: ca 13 995 kr
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser