Reportage

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.
Mauser M98 har mer 120 år på nacken. Det är miljontals vapen tillverkade på den klassiska mekanismen som bröderna Mauser ritade 1895 för den kejserliga armén. Tyska tillverkare som Sauer, Blazer och Krieghoff har utvecklat och nydanat vapenproduktion. Ingen kan dock konkurrera med Mausers M98-mekanism i fråga om antal tillverkade vapen, även om Blazers R93 och R8 och andra rakrepeterande system på senare år har revolutionerat vapenmarknaden. I Sverige är nog M96 mekanismen den mest kända då den var armévapen från 1896 fram till 1944 i kaliber 6,5×55. Husqvarna tillverkade studsare på denna mekanism i stort antal. Många skyttar och jägare har skjutit sina första skott med just en sådan armémauser. Mauser 03 visade en annan innovativ sida av Mausers utveckling med pipbyte och en mekanism som spändes vid skott. Mauser M12 blev nästa steg i Mausers utveckling och var Mausers flaggskepp steget under M98 och de lyxvapen som tillverkades.

Mauser M18

Mauser M18 är ett enkelt vapen utan fördyrande tekniska speciallösningar. Första intrycket är som bekant viktigt och Mauser M18 ger ett gediget intryck. En rejäl kolv, mattblank finish och en inte allt för slank pipprofil ger studsaren balans. Intrycket förstärks när studsaren tas ur kartongen och efter några provanläggningar.

Säkring

Trelägessäkringen ger möjlighet till plundring av loppet i säkrat läge. Slutstycket har tre låsklackar och dubbla utstötare. En relativt bred utdragare ger säker utdragning av avfyrade patroner. Säkringen låser avtryckaren och har distinkta lägen och säkringstangenten kan manövreras ljudlöst. Säkringstangenten är tillräckligt stor för att manövreras med handskar.

Låda

Lådan är borrad för baser som passar bland annat Remington 700 vilket gör utbudet stort. Hela lådan är stilren med Mauser M18 graverat på vänstra sidan. Utkastarhålet är tillräckligt stort för att medge problemfri repetering.

Pipa

Pipan är kallhamrad i specialstål och är något grövre an en vanlig jaktpipa utan att se tjock och klumpig ut. Pipan är gängad 15×1 för ljuddämpare från fabrik vilket är bra då man slipper den utgiften och ett besök hos en vapensmed. Lådan är mattsvart och pipan är svartblånerad. Hur det förhåller sig med slitstyrkan får framtiden utvisa. Erfarenheter av Mauser sedan tidigare inger gott hopp vad gäller kvalitet.

Avtryckarsystem

Ett justerbart avtryckarsystem som är rent och utan släp gör vapnet trevligt att skjuta med. Slutstycket är cylindriskt och relativt grovt. Det är slutstycket som genererar den goda slutstycksgången genom ett styrspår på slutstyckets undersida. Styrtappen utgör även stopp för slutstycket i det bakre läget. Slutstycket har utmärkt styrning och några tendenser till att knipa fast kunde inte upplevas under provskjutningarna. Jag får ändå säga att en viss kärvhet kunde märkas som säkert slipar till sig efter lite skjutande. Slutstycket har tre låsklackar, dubbla utstötare och en relativt bred utdragare. Systemet känns bekant och säkert. Slutstyckshandtaget kunde kanske ha en mjukare utformning om man skall kritisera en liten detalj.

Kolv

Mauser har valt en polymerkolv som har mycket god ergonomi. Pistolgrepp och framstock har gummiartade greppytor som ger utmärkt grepp även med blöta händer och handskar. En bra och samtidigt finurlig detalj är den löstagbara bakkappan som gör det möjligt att förvara rengöringsutrustning eller annat som man inte vill tappa bort. Fastsättningen är två fjädrande plastdetaljer som pressas in och frigör bakkappan. Det är inte helt enkelt att lossa bakkappan men det ger å andra sidan en säker förvaring av det man väljer att stoppa dit. Bakkappan är 2,5 cm tjock och dämpar bra.

Utmärkt magasin

Mauser M18 har ett magasin som är tillverkat i kompositmaterial som rymmer fem patroner plus ett i loppen ger många skott vid drevjakter. Fastsättningen känns säker. Matningen från kryssmagasinet fungerade klanderfritt under testskjutningarna när patronerna matades upp ur magasinet. Infästningen i lådan är mycket bra utförd och någon risk att man oavsiktligt skulle peta upp låsningen verkar inte troligt. Magasinet flyter jämt med stocken vilket ger rent intryck.

Skjutegenskaper

Mauser M18 garanterar ”Sub-MOA” precision vilket testvapnet levererade med de patroner som jag testade. Vid testskjutningar mot tavla ifrån skjutbänk fungerade Mauser M18 utan bekymmer. Vid några snabba skott mot upphängda ballonger kunde en tendens till råhet upplevas. Detta slipar säkert till sig efter lite skjutande.

Sammanfattning

Mauser M18 är en överraskning i sin enkelhet som ändå känns fylld med kvalitet. I dagsläget kan Normark leverera Mauser M18 i .308 Win, men Mausers hemsida har även 30-06 angiven. Det torde inte dröja länge förrän vi ser Mauser M18 i kaliber 6,5×55 och 8×57. Priset är utomordentligt tilltalande. 9 995 kronor ut till kund. Geväret torde snart erbjudas som paket med ljuddämpare och kikarsikte och har då alla förutsättningar att ta marknadsandelar.

Mauser M18.

Vikt: Standard 2,9 kilo. Längd: 106 cm. Piplängd: Standard 56 cm. Kalibrar: .308 Win och 30-06. Säkring: Trelägessäkring. Trycke: Justerbart direkttryck. Magasin: Magasin för fem standardpatroner. Pris: 9 995 kr. Generalagent: Normark.