Mauser M 12 Extreme

Mauser M12 är en intressant nykomling på marknaden. Lätt välbalanserad och med utmärkt precision Mauserfabriken går nu vidare från M/98 och Mauser 03 till Mauser M12, en klassisk skapelse anpassad för nordisk rörlig jakt. Den gamla beprövade M98 kompletterades 2003 med Mauser M03 som var en nyskapande mekanism med separat uppspänning av mekanismen. Mauserfabriken tar nu ett ytterligare ett steg med M12. Ett intressant vapen som passar den rörliga jakten.

Om det hade funnits en ”Hall of Fame” för vapentillverk­are hade brö­derna Wilhelm och Paul Mauser utan tvekan varit medlemmar liksom John M Browning. Listan kan naturligtvis göras mycket längre men de nämnda hade utan tvekan varit bland de först invalda.
Peter Paul Mauser föddes 1838 och började tidigt arbeta i faderns vapenfabrik i Oberndorf/Neckar tillsammans med sina sex bröder. Mauser har alltid förknippats med tysk vapenindustri när den är som bäst. Många andra tyska tillverkare som Sauer, Blazer och Krieghoff har produktion som i kvalitet väl mäter sig med Mauser, men ingen kan konkurrera med M98-mekanismen även om Blazers R93 i viss mån har revolutionerat vapenmarknaden.

Gammal tradition i modern tappning

Den gamla beprövade M98-mekanismen finns fortfarande i Mausers produktion och utnyttjas av vapenbyggare för exklusiva vapenbyggen. Mausers M03 som släpptes 2003 får nu en uppföljare i Mauser M12 som är en smidi­gare och lättare skapelse än M03 som kan upp­levas som tung och klumpig och mest lämpad för stillasittande jakt.
M03 har ett pipbytessystem som naturligt­vis varje vapentillverkare av klass måste ha i sitt program. Mauser M12 har inte något pipbytessystem men tar ändå Mausers vapen­tillverkning ett steg framåt.
Mauser M12 Extreme är ett lätt, smidigt och välbalanserat vapen väl lämpat för den rörliga jakt vi bedriver i Norden.

Modern mekanism
Mauser M12 har en ny mekanism. Man har lämnat Mausers berömda M98 med kontrol­lerad matning säker utdragning och utkastning av avfyrade patroner. Om det är tillverk­ningskostnader som tvingar Mauser att överge M98-mekanismen eller att man tycker sig ha hittat ett likvärdigt system får väl framtiden utvisa.
Utdragaren på Mauser M12-mekanismen är mindre men inte liten. Utstötaren är av samma typ som på Husqvarna 1900, dvs ett fjäderbelastat stålstift som Mauser har dubblerat för att åstadkomma säkerhet och tillförlitlighet.
Slutstycket är cylindriskt och relativt grovt. Det är slutstycket som genererar den goda slut­stycksgången tillsammans med ett styrspår på slutstyckets undersida. Styrtappen utgör även stopp för slutstycket i det bakre läget. Slutstycket har utmärkt styrning och några tendenser till att knipa fast kunde inte upplevas under provskjutningarna.
Slutstyckets öppningsvinkel är 60 grader vilket innebär att slutstycket pekar rakt ut från lådan. En kort rörelse som inte känns tung även om repeteringen sker vid axeln.
Låsklackarna är frästa ur slutstycket och sitter i tre rader med två klackar i varje. Dia­metern är samma som slutstycket. Slutstycks­handtaget påminner en del om den gamla M98 förutom att knoppen är av komposit och inte av stål.

Magasin
Magasinet är tillverkat i komposit och rymmer fem patroner. Till dessa fem kan en sjätte patron laddas i loppet. Sex patroner i studsaren är en fördel i vart fall vid drevjakter när skottchanserna kan bli många. Magasinet kan fyllas på när det sitter i vapnet efter lite övning. Matningen fungerade oklanderligt när patronerna matades upp ur magasinet.
Magasinet har mycket bra infästning i lådan och någon risk att man oavsiktligt skulle peta upp låsningen förefaller långsökt.

Säkring
Säkringssystemet har tre lägen, säkrad, plund­ringsläge och osäkrad. Mausers nya system har samma funktioner som på den gamla klas­siska M98-mekanismen. Säkringstangenten sitter på bakre delen av styrhylsan och är relativt skyddad. Säkringen lyfter upphaket och utgör på det sättet en mycket bra säkring.
Säkringen har distinkta lägen och kan manövreras mer eller mindre ljudlöst. En rödfärgad ring på slutstycksmuttern visar när mekanismen är spänd.

Avtryckarsystem
Det är långt mellan Mausers ursprungsmekanism med tryckpunkt och Mauser M12:s justerbara direkttrycke. Vikten är omkring ett kilo och helt utan släp. Ett utmärkt avtryckar­system som bidrar till studsarens fina precision.

Rak syntetstock
Mauser M12 kan fås i två olika varianter, Standard och Extreme. I bägge fallen är det en rak klassisk stock. Kompositstocken saknar kindstöd medan valnötsstocken har ett kindstöd.
Rembygeln är fäst i stockens framkant vilket är bra med tanke på rekylen. I framstocken har Mauser byggt in möjligheten att montera fästen för benstöd.
Kolvkammen är så hög den kan vara för att undvika att slutstycket tar. Kolvmåtten är standard med 37 cm från avtryckare till bakkappa. Pistolgrepp och framstock har greppaneler som ger bra grepp.
Mauser har monterat ett stålbleck i stocken som tar upp rekylen. Den bakre stockbulten löper i en stålhylsa. Allt verkar fungera väl då precisionen är mycket bra.

Fäste för kikarsikte

Lådan är borrad för Weaverklackar vilket ger många alternativ för montage av kikarsikte. I detta fall var kikarsiktet monterat med Warnes snabbfästen som ger ett skottfast montage.
Mauser M12 Extreme har öppna riktmedel med ett tydligt korn och ett sikte med en bred siktskåra. De öppna riktmedlen fungerade väl på kortare avstånd. Både sikte och korn är justerbara.

Bra precision
Mauser M12 Extreme i kaliber .30-06 var en trevlig bekantskap. Den raka stocken och gummibakkappan gjorde skyttet till en behaglig upplevelse. Mauser M12 Extreme visade upp en mycket god precision med Norma Oryx 12,7 gram men även jaktmatchen fungerade väl.

Sammanfattning
Mauser M12 Extreme eller med valnötskolv känns trygg. Utmärkt precision, relativt lätt, och välbalanserad. Det är ingen lågprisstudsare men kvalitet kostar. Priset 14 500 kronor får ändå sägas vara ett kap.

Modell: Mauser M12 Standard, Magnum Standard och Mauser M12 Extreme komposit.
Vikt: 3,1 kg, Magnum 3,2 kg.
Längd: 106 cm.
Piplängd: 52 cm.
Kaliber: 6,5×55, .308 Win, .30-06, 8×57 IS och 9,3×62.
Säkring: Trelägessäkring som lyfter upphaket.
Trycke: Direkttryck.
Magasin: Magasin för fem standardpatroner.
Pris: Från ca 14 500 kr.
Generalagent: Normark.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser