Matjättar bojkottar Sveriges största vegetariska mässa

I kölvattnet av granskningen av den militanta djurrättsrörelsen väljer nu både ICA och Axfood att bojkotta Vegomässan senare i år, rapporterar Land och Lantbruk.

Både ICA och Axfood hoppar av Vegomässan när det visat sig att militanta djurrättsaktivister har kopplingar till mässan. Foto: Gettyimages/montage

Anledningen till bojkotten är att personer med kopplingar till Djurfront som står bakom flera aktioner mot lantbrukare, djuruppfödare och jägare, är med och arrangerar Sveriges största vegetariska matmässa – Vegomässan.

När Göteborgs-Posten uppmärksammade att volontärer på Vegomässan hade kopplingar till Djurfront valde Axfood att dra sig ur och inte delta på mässan i november  i år.

Nu kommer också ett besked att matjätten ICA också bojkottar mässan.

– Det finns personer som har anknytning till mässan som jobbat som volontärer och utövat hot mot lantbrukare. Vi vill vara tydliga med att vi inte står bakom det. Vi tar avstånd från allt våld och hot. Det är fruktansvärda historier man hör från lantbrukare, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på Ica, till tidningen Land och Lantbruk.

 

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser