Matar in havsörn för att få ned skarvbestånden

Sotenäs (JJ) Kommunen försöker mata in havsörnar med sill – för att få ned populationerna av skarv.

Före jul var en havsörn synlig vid sillådorna. Kommunen hoppas att den ska stanna och äta skrav. Arkivbild: Gettyimages

SVT Väst berättar att Sotenäs kommun dragit igång ett havsörnsprojekt tillsammans med Nordens ark och Grosshamns fågelstation.

Man har sneglat på norska projekt och ställer ut stora lådor med sill i hopp om att havsörnar ska lockas dit och upptäcka att det finns mycket skarv i området.

Torsk och plattfisk

– Skarven har inga andra direkta fiender. De äter väldigt mycket småfisk, alldeles för mycket. Vi har dessutom mycket säl i området och det gör det svårt att få upp fiskebestånden, säger projektledare Per-Olof Samuelsson till SVT Väst.

Målsättningen är att öka bestånden av kusttorsk och plattfisk.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼