Masslakt under havsytan

En tidig morgon i maj överraskades jag av att ett stort antal mellanskarvar (Carbo Sinensis) flög förbi i formation när jag arbetade med att ställa min båt i ordning för sommaren. Skarvar har tidigare varit synliga i området, men nu passerade gäng på gäng mot Åbyälvens mynning.

Ett moln med svarta mellanskarvar flyger ett par varv runt skäret innan de landar för natten. Foto: Roger C Åström

Eftersom tiden var knapp hann jag inte göra några större efterforskningar den kvällen, men problemet löstes delvis tack vare ett reportage i morgontidningen dagen efteråt.

Kommunens fiskeansvariga fanns på plats en bit upp efter älven och fångade och märkte lax- och öringssmolt som var på väg ut i havet.
I tidningen kunden man läsa att förekomsten av utvandrande småfisk såg ut att vara god.

Om de som märkte fisk hade kunnat se en knapp kilometer närmare havet hade de förmodligen blivit något mer betänksamma över framtiden för de små lax- och öringsmolten.

Formation efter formation av skarv sågs hela dagen flyga mot älvmynningen där skarvarna kalasade på utvandrande ädelfisk.

Ett kilo fisk per fågel?

Uppgifter på nätet ger vid handen att skarvarna äter cirka ett halvt kilo fisk per fågel och dag. Dessutom skadar de lika mycket fisk i samband med misslyckade fångstförsök.

Eftersom det var första gången på 18 år jag sett så många svarta fåglar i skyn väcktes mitt intresse och sent på kvällen hittade jag skarvarnas nya häckningsholme strax söder om älvmynningen.
När jag närmade mig med båt började det välla fram korpsvarta skarvar i skarp kontrast mot stenar och klippor som färgats kritvita av deras spillning.

När cirka 300 mellanskarvar tagit till vingarna gick tankarna till Hitchcocks klassiska skräckfilm ”Fåglarna”.

Stor skada på fisket

Tanken svindlar när man börjar räkna på vilken skada fåglarna ställer till med. 300 kilo fisk per dag och kanske så mycket som två ton i veckan försvinner ned i skarvarnas långa halsar.

Skarvarna är ett dödligt hot även mot andra fiskar eftersom man effektivt fångar och äter upp de mesta av småfisken. Resultatet blir att gäddorna och abborrarna till sist svälter ihjäl.

Myndigheternas insatser

För att rädda fisken, främst lax och öring efter kusten och vid älvar med vild lax har man myndigheterna satsat stora pengar och infört en mängd regler.

I det aktuella området finns en yttre gräns med ett totalförbud mot lax och öringsfiske under hela året. I nästa gränszon mot älven får man fiske med fasta redskap som inte är djupare än 1,5 meter. Man får fiska med handredskap från båt om man kastar, men man får inte trolla.

Till de ska läggas ett nätfiskeförbund på grundare vatten än tre meter mellan den första april och tionde juni, samt från den första oktober till 31 december. Kort sagt är det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att fånga fisk i området.

Verklighetens fiskätare!

Tillsammans med sälen ser skarven till att avlägsna tonvis med fisk varje vecka utan att myndigheterna verkar bry sig. Varför är svårt att förstå, men kanske kan det vara så enkelt att man helt enkelt inte vistas tillräckligt mycket ut i naturen för att se förändringarna förrän det är för sent.

Det är enklare att sitta på kammaren och skriva verkningslösa fiskebegränsningar samtidigt som det pågår en masslakt av fisk under ytan.

Kräv mer jakt

Inför valet borde alla med intresse för kusten och fisket kräva av sina politiker att det införs rejält tilltagna skyddsjakter på mellanskarv och licensjakt på säl. Det är viktigt att man tar bort bestämmelserna att säl endast får skjutas inom 200 meter från fiskeredskap.

Stockholms länsstyrelse har nyligen beslutat om skyddsjakt på 1 500 skarvar vilket är vällovligt, men en droppe i havet eftersom det finns närmare 30 000 mellanskarvar.

När skarvarna skitar ned 08-åttornas klipphällar och äter upp fisken tvingas myndigheterna till handling. Se till att generösa skyddsjaktbestämmelser sprids där det finns mellanskarv annars är risken stor att all fisk i havet är hotad.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼