Måsebo Råttan – Stor jaktlust i liten kropp

De utgör en bra duo, Lennart Strandell och hans lilla taxtik Råttan. Lennart Strandell är en legendarisk taxupp­födare. Första kullen togs redan 1978. Trots mer än 40 år med taxar i hemmet är intresset lika stort. Senaste stjärnskottet, SE J(D)CH Måsebo Råttan, har gått från klarhet till klarhet och knep segern i Tax-SM 2012.

Måsebo, en dryg mil nordöst om Tibro, är vida känt bland taxjägare i Sverige. På gården huserar just nu fem taxar förutom Lennart Strandell och hustrun Lotta. Båda två ivriga taxentusiaster.
Ända sedan Lennart flyttade till gården Måsebo 1970 har taxen fun­nits med i bilden.
– Jag började jaga först när vi flyttade hit. Veterinären Olle Skog­lund som skötte om vår boskap när de blev sjuka introducerade mig för jakten. 1974 köpte vi vår första tax och fyra år senare tog vi den första kullen.
För Lennart och Lotta är jaktlusten den vik­tigaste egenskapen och provmeriter har varit en väsentlig del i avelsarbetet.
– I och med att taxar både säljs som jakthund och som sällskapshund är det extra viktigt för oss att meritera hundarna jaktligt. De som köper tax av oss får jakthundar med bra exteriör.

Råttan är lätt och smidig i kroppen.
Lilla Råttan

Hemma på gården finns förutom Råttan den pensionerade avelstiken Oj-Oj, två unghundar från hennes fjärde och sista kull, samt den nor­ska importen Råtassens Lyra. Råttans framtid är utstakad, hon ska bli avelstik och hon har redan tjuvstartat och fått sin första kull sommaren 2012.
– Vi tyckte att Råttan var ett passande namn. Dessutom kommer man ihåg det, säger Lennart och skrattar.
Råttan kommer från Oj-Ojs tredje valpkull och är född 2009. Lennart såg tidigt att det var mycket jaktlust i den lilla tiken. Hon drev bra redan från början och har sedan hon startats på jaktprov presterat fyra prov över 50 poäng.
– Hon föddes i en kull med sju valpar. Fem är jaktchampions och en är ostartad. Det är bra meriter på en kull. Vi tullar aldrig på de jaktliga egenskaperna när vi väljer ut hannar till våra tikar.
Råttan fick bromsas lite i början eftersom hon så pass tidigt visade rätt lust i skogen. Enligt Lennart är det inte bra att köra unga taxar för hårt om de är intresserade. Då kan man få fullständiga jaktidioter. Råttan ligger i dag på drevtider runt en och en halv timme om hon får komma loss med regelbundenhet. Står hon för länge kan det dra i väg lite tidsmässigt.

Här har det gått ett rådjur nyss! Råttan nosar ivrigt i spåret.
Värdefulla egenskaper

Lennart försöker alltid jaga in sina hundar så naturligt som möjligt. Taxen ska i lugn och ro få arbeta med det vilt den har lust till. Det är ingen vits att stressa eller försöka presentera den för något särskilt vilt. Det lär den sig med tiden.
I och med att Råttans första jaktår var relativt kort kunde Lennart koncentrera sig på att bygga upp ett gott samarbete med henne under vår och sommar när hon fortfarande var valp.
– Vi kör enklare dressyr här hemma. Inkall­ning och linföring. Grunddressyr är viktigt.
Samarbetet mellan hund och förare växer enligt Lennart fram gradvis och naturligt. Det är också för samarbetets skull man bromsar jaktsugna valpar så de inte blir för självständiga.
De tre egenskaper Lennart värderar högst hos Råttan är hennes jaktlust, samarbetet och nyansen i hennes arbete.
– Hon berättar precis vad hon håller på med och är väldigt ärlig i skallet. En bra hund ska vara ärlig. Har man slarvat bort rådjuret ska man inte skälla i onödan. Dessutom bryr hon sig inte om gamla slag. Börjar hon skälla vet man att det snart blir upptag.

Under den relativt korta jaktkarriären har det blivit ett och annat rådjur för Råttan.
Rådjur bland porsen
Lennart släpper Råttan på sin egen mark. Den största delen av hemområdet kring gården är brutet landskap men det finns också skogsområden med en stor torvmosse mitt i. Det är i anslutning till denna mosse Råttan i dag ska få sätta fart på rådjur.
Hon sticker som ett skott så fort kopplet stryks och efter en söktur på ett par hundra meter blir det påstick och drevet dansar i väg. Lennart låter henne hålla på en stund innan vi går ner till mossen för att få bättre läge.
Mossen är stor, närmare 500 hektar, och Råttan har dragit i väg en bit.
– Den är utdikad nu så det brukar bukta tillbaka. Vi får se om rådjuren är snälla i dag.
Skallet hörs tydligt trots att Råttan är närmare en kilometer bort och vinden och snögloppet yr.
Efter 20 minuter har drevet buktat tillbaka och vi ser två rådjur smyga genom snåren mel­lan tallarna. Avståndet är närmare 80 meter så hagelbössan behöver inte osäkras. Råttan kommer i full fart någon minut efter djuren.
– Här ser man varför det underlättar med lätta och små taxar. De rör sig förvånansvärt enkelt i terrängen och är inte klumpiga.
Rådjuren gör ytterligare en bukt men går förbi oss utanför synfältet innan de tröttnar på hunden och drar ut på mossen. Hunden försvinner från pejlen och Lennart bestämmer sig för att gå efter.
På en bit hårdbacke mitt ute på mossen står en ordentlig skog och där buktar nu drevet. Här har inte Lennart jakträtten och vi bestämmer oss för att koppla upp hunden som drivit närmare två timmar vid det här laget.
Råttan kommer på löpan till rådjuret som valt att lägga en etta ut på myren men stannar när Lennart ropar på henne. Hon verkar inte ett dugg trött och ser inte heller ut att vilja avbryta.

Lennart Strandell har fått upp många riktigt bra taxar genom åren.
Hoppas på framtiden

I fjol vann Råttan Tax-SM när det avgjordes i Uppland. Hon gjorde ett fint rådjursdrev som resulterade i 50 poäng. Därmed kvalificerades hon också till Småhunds-SM i Vårgårda men där gick det sämre.
– Vi fick en provruta inne i skogen och Råttan gick i över tre timmar innan hon fick upp. Vi lyckades skrapa ihop ett tredjepris innan provtiden gick ut.
Totalt har Råttan startat på sju officiella jaktprov. Första provet nollade hon men därefter har hon bara drivit hem förstapris. På två prov, 53 respektive 54 poäng, har hon dessutom fått drevcert.
Lennart kommer inte starta henne på så många fler prov, men hon startar på Tax-SM i år i och med att hon vann i fjol. För Lennart är det viktigare att meritera unghundarna. Råttans roll framöver blir i stället att få valpar som kan uppvisa samma jaktduglighet som hon själv. Det är en utmaning i sig.

FaktaSE J[D)CH Måsebo Råttan, S27617/2009.
Undan: SE J(D)CH SE U(D)CH Måsebo Oj-Oj, S23053/2002.
Efter: NORD J(D)CH Kamsåsmyrens Elis, S31366/2004
Ägare och uppfödare: Lennart och Lotta Strandell, Måsebo.

Utställning

100804    Skillingaryd    Nils Molin    1:a pris Ukl

Jaktprov

101029    Skbtk    Thomas Almqvist    0
111114    Sötk    Kenneth Pettersson    1:a pris (rå), 53 Ep. D-cert
111121    Ktk    Anders Öberg    1:a pris (rå), 50 Ep.
111125    Skbtk    Thomas Almqvist    1:a pris (rå), 42 Ep.
111230    Smtk    Göte Roman    1:a pris (rå), 54 Ep. D-cert
121105    Utk    Bror Muhr,      1:a pris (rå), 50 Ep.
        Sivert Andersson
121116    Smtk    Lennart Eckerberg    1:a pris (rå), 49 Ep.

Titlar

2012    SM-vinnare Tax-SM
2012    Uttagen till Småhunds-SM, 3:e pris (rå)

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser