Marlin MR-7

1_2_97.jpgHög kvalitet, moderat pris med god precision ger Marlins studsare MR-7 goda möjligheter att slå sig in som en stark konkurrent på den svenska vapenmarknaden. Lägg till detta en utmärkt trelägessäkring så blir bilden komplett

Enligt Marlins beror fram gången i USA till stor del på företagets förmåga att lyssna på kunderna. När kunderna sa att man önskade en konventionell studsare satte Marlin sina konstruktörer och tekniker
påuppgiften att ge kunderna vad de ville. Resultatet är Marlin MR7.Det är år av utveckling och fältförsök som nu kulminerat. Önskan var att konstruera en studsare som var ett starkt, välgjort, pålitligt vapen med hög precision till rimligt pris. Resultatet är ett vapen som har alla förutsättningar att uppfylla fabrikens och kundernas krav.
Marlin är i Sverige framförallt känt för sina bygelrepeterstudsare. Den nya delen av Marlins vapenfamilj har influenser från flera andra vapentillverkare. MR-7 är en skön blandning mellan Winchester M70, Remington 700 och Browning med ett stänk av Ruger. En mix av detaljer från dessa väl beprövade och erkända fabrikat borde garantera framgång särskilt mot bakgrund av prisbilden.

Lånat av Winchester
Marlins säkring är hämtad från Winchester pre 64 och har trelägesfunktion som medger plundring i det mittersta läget med vapnet säkrat. I detta mittenläge kan även slutstycket enkelt demonteras för rengöring. Trelägessäkingen är definitivt en av världens bästa säkringar då den spärrar tändstiftet och slutstyckshandtaget. Kritiker hävdar att säkringen kan hänga upp sig i kläder eller ryggsäck när vapnet bärs i vapenrem.
Avtryckarsystemet är identiskt med Winchesters system. Bra justeringsmöjligheter som dock kraver kunskap for att mte göra vapnet till en potentiell risk. Totalt sett är nog avtryckarsystemet en av marknadens bästa.
Marlin har lånat ytterligare en detalj från Winchester och det är lådans utformning med framförallt den breda rekylklacken.

Lånat av Remington
Slutstyckets övriga utformning har mycket stora likheter med Remington 700, framförallt låsning och inneslutning i patronlä-get. Konstruktionen medför att patronens bakre del omsluts av tre lager stål, pipan, slutstycket och lådan. En mycket stabil och säker lösning.
Utdragningen av avskjutna patroner sker med ett stålbleck som griper tag i patronens fläns och utstötning sker av en fjäderbelastad tapp när hylsan går fri från lådan. En väl beprövad lösning som återfinns på många vapen.
Det som inledningsvis beskrevs som ett stänk av Ruger är slutstyckets utformning som i likhet med Ruger är mycket elegant.

Lånat av Browning
Magasinet och dess infästning är lånat från Browning A-Bolt. Systemet ger möjlighet att fälla ner magasinet vid plundring och enkelt plocka lös innanmätet. Magasinet rymmer fyra patroner.
Naturligtvis kan man säga att det varit bra med ett femte skott i vissa sammanhang. Underbeslaget låses med en rejäl låsknapp som knappast kan öppnas oavsiktligt. Hela lösningen är elegant och välgjord. Liksom i övriga detaljer finns anledning att påpeka att lösningen är väl beprövad.

Stock
Marlin har valt en klassisk stock till sin MR-7, ett gott val. Designen är enkel men elegant. Träkvaliteten är inte mer än hygglig medan inpassning och finish får godkänt. Systemet är plastbäddat på ett bra sätt. Kolven har ett greppvänligt pistolgrepp och framstocken ger bra stöd vid skjutning. Nätskärningen är maskinfräst på samma sätt som de flesta stora tillverkare gör idag. Resultatet är mycket bra. Stocken är plaslackad vilket kanske är en nackdel särskilt när lacken skadats efter en tids användning och fukt kryper in under lacken.
Pipan är som sig bör frilagd på ett bra sätt. Runt rekylklacken är det anbringat en plastbäddning, om man kan kalla denna typ av
Säkringen av Winchestertyp låser och slutstyckshandtag.
plastning för komplett plastbäddning. Detta är nog snarare ett sätt att minska behovet av en perfekt passning mellan rekylklack och kolv. Nu är det skäligen enkelt att åtgärda om så önskas.

Hög precision
På skjutbanan visade sig Marlin MR-7 vara en trevlig bekantskap. Stocken gjorde skjutningen mycket trevlig liksom studsarens höga precision. Med Normas patroner klarade Marlinstudsaren av 38 mm vilket får anses mycket bra. Precisionen räcker till för att klara vad som än skulle inträffa. Det är högst sannolikt att träflbilderna skulle krympa ytterligare om plastbäddningen gjordes om och lite laborerande med laddningar.

Sammanfattnlng
Marlin har i sin MR-7 presenterat ett vapen som förenar många mycket bra lösningar i en kostym som borde passa svenskajägare, inte minst priset är mycket intressant och tilltalande. Säkringen är en av världens bästa liksom avtryckarsystemet.
Magasinsfrågan är löst på ett tilltalande sätt. Kanske en anmärkning på kapaciteten som gärna kunde vara fem patroner i stället för fyra. Succén i USA har alla möjligheter att upprepas här hemma. Ett villkor är nog att kaliberprogrammet utökas med några svenska favoriter som 6,5×55 och ,308W för att nämna några. I dag begränsas programmet till .30-06 och .27OW. Två bra och mångsidiga kalibrar där den sistnämnda inte är särskilt vanlig i Sverige men otroligt vanlig och populär i USA.

Kaliber: 30-06
Tryck: Justerbart tryck
Säkring: Trelägessäkring spärrar slutstycket och slagstift
Riktmedel: Lådan förborrad för kikarmontage
Längd: 113 cm
Vikt: 3,9 kg med kikarsikte
Piplängd: 61 cm
Pris: 4 575:-
Generalagent: Vapentjänst AB, Tingsryd
Text och foto: TOMAS ERIKSSON OCH STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser