Markaryds kommun ska avliva vildsvin med storfälla

Småland (JJ) Markaryds kommun har beställt en vildsvinsfälla som ska fånga hela grupper med vildsvin. 15 vildsvin ska det vara när luckorna slås igen och kommunjägaren går dit och startar avlivningen.

Kommunen ska fånga vildsvin i storfälla i Markaryd. Foto: Gettyimages

Det är Smålänningen som i sin papperstidning berättar om planerna på en vildsvinsfälla i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun.

Vildsvinen besöker orten och har blivit ett problem för innevånarna. Kommunens miljö- och byggchef, John Karlsson, tycker att det är för farligt med traditionell jakt med vapen inne i samhället. Han tror inte heller polisen skulle medge tillstånd.

Istället investerar kommunen i en fälla. Vildsvinen matas in under en veckas tid och förlorar till slut skyggheten för konstruktionen.

Etiken?

– När vi har 15 vildsvin så skickar jag ett nummer till en applikation. Och då går luckan ner i den här buren. Det mesta sköts digitalt. Det enda som är manuellt är att kommunjägarna måste avliva djuren inne i fällan, säger John Karlsson till Smålänningen.

Kommunen avser också att söka dispens från reglerna, att vildsvinsfällor inte får användas efter den 15 april. Markaryds kommun vill jaga fram till den 15 maj i år.

På sociala medier finns filmer som visar den panik som uppstår i fällan när hela grupper med vildsvin fångas. Hur känner du kring etiken med att använda en sådan storfälla?

– Det måste man alltid överväga. Jag är själv jägare och vet att det inte är bra när djuret blir stressat – köttet blir inte bra av stress. Men här handlar det mer om att vi ska lösa ett problem och få bort så många som möjligt, säger John Karlsson till Jaktjournalen.

Smålänningen uppger att det även i Älmhults kommun finns intresse för att jaga vildsvin med storfälla.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser