Markaryds kommun ska avliva vildsvin med storfälla

Småland (JJ) Markaryds kommun har beställt en vildsvinsfälla som ska fånga hela grupper med vildsvin. 15 vildsvin ska det vara när luckorna slås igen och kommunjägaren går dit och startar avlivningen.

Kommunen ska fånga vildsvin i storfälla i Markaryd. Foto: Gettyimages

Det är Smålänningen som i sin papperstidning berättar om planerna på en vildsvinsfälla i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun.

Vildsvinen besöker orten och har blivit ett problem för innevånarna. Kommunens miljö- och byggchef, John Karlsson, tycker att det är för farligt med traditionell jakt med vapen inne i samhället. Han tror inte heller polisen skulle medge tillstånd.

Istället investerar kommunen i en fälla. Vildsvinen matas in under en veckas tid och förlorar till slut skyggheten för konstruktionen.

Etiken?

– När vi har 15 vildsvin så skickar jag ett nummer till en applikation. Och då går luckan ner i den här buren. Det mesta sköts digitalt. Det enda som är manuellt är att kommunjägarna måste avliva djuren inne i fällan, säger John Karlsson till Smålänningen.

Kommunen avser också att söka dispens från reglerna, att vildsvinsfällor inte får användas efter den 15 april. Markaryds kommun vill jaga fram till den 15 maj i år.

På sociala medier finns filmer som visar den panik som uppstår i fällan när hela grupper med vildsvin fångas. Hur känner du kring etiken med att använda en sådan storfälla?

– Det måste man alltid överväga. Jag är själv jägare och vet att det inte är bra när djuret blir stressat – köttet blir inte bra av stress. Men här handlar det mer om att vi ska lösa ett problem och få bort så många som möjligt, säger John Karlsson till Jaktjournalen.

Smålänningen uppger att det även i Älmhults kommun finns intresse för att jaga vildsvin med storfälla.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser