Mårdhundsvalp i Burträsk förvånar forskare

Burträsk (JJ) En avlivad mårdhundsvalp i Burträsk vittnar om att föryngring ägt rum längre söder ut än forskare tidigare trott. Nu intensifieras sökningen i området kring fyndet i jakten på fler djur.

Fynd av mårdhundsvalp förvånar forskare. Foto: P-A Åhlen.
Enligt biologiforskaren P-A Åhlén som driver mårdhundsprojektet är fyndet vansinnigt förvånande.

– Senaste konstaterade föryngringen skedde för tre år sedan på en ö i Luleå skärgård, säger han.

Mårdhundar har över huvud taget inte observerats i någon större omfattning i Västerbotten. Majoriteten av fynden har gjorts i Haparanda kommun i Norrbotten.

– Vi har genomsökt området där den hittades noggrant och är säkra på att mårdhundsvalpen som måste varit född i slutet av juli inte föddes i det område den hittades i. Valpen var avvand tiken och precis i den åldersskarven då valparna börjar vandra i väg från föräldradjuren, säger han.

P-A Åhlén efterfrågar nu observationer från älgjägare som jagar med hund. Många gånger skäller älghundar ståndskall även på mårdhund om de kommer på dem.

– Om älghunden bara skäller ett par skall och sedan bryter kan det vara ett tecken på att den hittat en mårdhund. Är hunden skarp och biter i mårdhunden spelar mårdhunden död. Då brukar hunden tappa intresse och lämnar den. Hittar man en mårdhund bör man kontakta oss så vi kan sätta en sändare på den och förhoppningsvis lokalisera andra, säger han.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser