Annons
Mårdhundsobservationer i Sörmland? | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 år sedan forskningsprojekt
Så här ser en mårdhund ut. Foto: Mårdhundsprojektet
Mårdhundsobservationer i Sörmland?
Sörmland (JJ) Två personer har den senaste tiden oberoende av varandra observerat vad de tror är mårdhund på två olika platser i Sörmland. Stämmer detta är det unikt.
Hittills har inga mårdhundsobervationer säkerställts söder om Västerbotten. Observationerna är många genom åren men inga har kunnat bekräftas. I veckan har ATL rapporterat om två av varandra oberoende observationer av mårdhund. En observation gjordes på väg 55 mellan Sågmon och Jälksättersbacken och en i sörmländska Björkvik. Personerna som observerade djuren är säkra på sin sak. Jaktjournalen har kontaktat Fredrik Dahl, biolog och forskare i Mårdhundsprojektet.

Finns det mårdhundar i dessa delar av Sverige?

– Mårdhundsprojektet har inte lyckats bekräfta någon mårdhund söder om Västernorrland trots många tips från södra och mellersta Sverige. I de flesta fall då det går att bringa klarhet i vad som sågs så har det rört sig om grävlingar, rävar och katter. I många fall är det dock omöjligt att med säkerhet veta vad det var för djur, t.ex. om djuret har setts springa över en väg för någon vecka sedan.

Vandrar mårdhundar långt i sina försök att hitta en partner?

– Ja, de kan vandra över 40 mil som vi har sett på projektets sändardjur. De flesta följer dock älvdalgångarna i nordvästlig riktning (från Tornedalen, Norrbotten). Därmed inte sagt att några djur inte går söderut. Vi har bekräftat mårdhund i Västerbotten och dessa har troligtvis vandrat ner från Norrbotten. Att en mårdhund skulle vandra från Norrbotten till södra Sverige och först där bli upptäckt är osannolikt men inte omöjligt. Vi är mycket tacksamma för allmänhetens hjälp och att de rapporterar in tips på möjliga mårdhundar. Vi kan inte inom projektet hålla koll på hela landet. Vi kan dock aldrig bekräfta ett djur som mårdhund utan att själva ha kvalitetssäkrat observationen. Mårdhundar och tvättbjörnar finns även på Jylland i Danmark. Samma sak här, det är möjligt men inte helt enkelt för dem att vandra och simma över till Fyn, sedan Själland och sedan Sverige.

Hur ser läget ut för den andra invasiva arten tvättbjörn ut? De har man så vitt Jaktjournalen känner till i alla fall bekräftat och till och med skjutit i södra Sverige, även om omfattningen är tämligen begränsad än så länge

– Finns i rikligt Tyskland och i begränsad omfattning på Jylland i Danmark. Enstaka bekräftade i Sverige de senaste åren. Mest troligt har dessa individer rymt från fångenskap. Antingen från djurparker eller förrymda husdjur. Att folk har främmande rovdjur såsom tvättbjörn, skunk, mårdhund mm är tyvärr inte ovanligt ens i de nordiska länderna. Det är det troligaste sättet vi kommer att få en etablering av tvättbjörn i Sverige. Det är inte lagligt att inneha främmande skadliga rovdjur som husdjur, men det förekommer trots det.

Har sett en mårdhund eller något du misstänker kan vara en mårdhund, kontakta då Mårdhundsprojektet tipstelefon: 070-3399326

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!