Mårdhundar skjutna utanför Haparanda

Personal från länsstyrelsen och statens lantbruksuniversitet (SLU) har avlivat 13 mårdhundar utanför Haparanda. Och fler finns kvar.

Mårdhundarna sköts på ön Haparanda-Sandskär, strax utanför Hapranda i Norrbotten. Nu ska man även försöka avliva de återstående mårdhundarna innan vårens föryngring. Risken är annars stor att mårdhundenn invaderar fastlandet och får fotfäste i den svenska faunan.Mårdhunden är känd för att göra stor skada på småviltet och trots skottpengar på mårdhunden i Finland ökar stammen.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser