Mårdhund trafikdödad

Arvidsjaur (JJ) Mårdhundarna sprider sig allt längre söderut. Nyligen hittade Tage Lidström, Moskosel, en trafikdödad mårdhund på E 45 norr om Arvidsjaur.

Mårdhundar i Arvidsjaur är mycket ovanligt även om enstaka observationer gjorts i Norrbotten i Tornedalen.
Förra hösten avlivades 13 mårdhundar på ön Sandskär, ett naturreservat utanför Haparanda.
Mårdhundarna kommer ursprungligen från Korea, men inplanterades i Ryssland för sitt värdefulla skinn. Mårdhundarna vandrade sedan över till Finland där de gjort stor skada på småviltet. Mårdhunden är även en effektiv spridare av rabies.

Gissel för småviltet
Mårdhunden går i ide över vintern, och har extremt stora kullar. Det finns uppgifter om 20 valpar i en kull.
Mikael Nyholm, jägare och fångstman från Hirvlax i Österbotten, berättar att man där på 20 000 hektar fångar och skjuter 150-200 mårdhundar varje säsong.
– Mårdhunden är ett gissel för småviltet eftersom de finkammar terrängen och tar allt som finns på marken, säger han.
När de jägarna finner spår på vintern är det nästan alltid ungdjur som är ute ur grytet. Enligt Mikael är det oerhört sällan som de äldre djuren vistas ute vintertid.

Enkla att fånga
Mårdhundarna är enkla att åtla och fånga i fälla på sensommaren och förhösten. Enligt Mikael är det dock bara ungdjuren som man fångar och ytterst sällan gamla mårdhundar som är försiktiga och undviker fällorna. Senaste säsongen betalades vilda mårdhundskinn med 10-68 euro beroende på kvalitet.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser