Mårdhund plågad av pejlhalsband

Jägarna som sköt mårdhunden kunde konstatera att Mårdhundprojektets sändarhalsband utsatt djuret för svåra skador på halsen.Haparanda (JJ) Ett par jägare i Haparand sköt en mårdhund med sändarhalsband. När de avlägsnade halsbandet som satt hårt kring halsen på mårdhunden visade det sig att djuret hade blodiga och variga sår. Svenska mårdhundsprojektet är ansvariga och händelsen har polisanmälts.

Myndigheterna har bestämt att mårdhunden ska utrotas och sedan drygt 2,5 år tillbaka pågår ett mårdhundsprojekt, där mårdhundar steriliseras och förses med sändarhalsband.

Haparandajägarna sköt en vuxen mårdhund och en mårdhundsvalp vid samma tillfälle. Båda var försedda med sändare och på det vuxna djuret var huden svårt skadad av mårdhundprojektets halsband.

–  Oj, det var inte bra. Vi ska vara humana mot djuren, de får absolut inte lida, säger Ulrika Jakobsson, vid Jägarförbundet och Mårdhundsprojektet, till Norrländska Socialdemokraten.

Enligt mårdhundsprojektet finns ett 20-tal mårdhundar som är försedda med sändare. Dessa lockar till sig andra mårdhundar som sedan i sin tur förses med sändare, eller avlivas och sänds till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Händelsen är nu polisanmäld som djurplågeri.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser