Måns Claesson och stora bocken med kraftig, ruttnande sårbildning och fluglarver i huvudet. Foto: Privat

Måns avlivade råbock som börjat ruttna i huvudet

En svårt skadad bock som börjat ruttna och hade fullt med fluglarver i huvudet har avlivats i Ornunga utanför Vårgårda.- Den var riktigt illa däran, säger Måns Claesson, som befriade bocken från sina plågor.

"}}

Det var i onsdags förra veckan som Måns Claesson var i färd med praktiska bestyr på gården som han köper i Ornunga i Västra Götaland.

När han tittade ut över åkrarna fick han se ett rådjur, och eftersom bockjakten närmar sig var han nyfiken på vad det var för rådjur.

Mådde inte bra

– Jag tog handkikaren och såg att det var en bock. Men ganska snabbt såg jag också att den inte mådde bra – det syntes både på huvudet och hur den betedde sig, berättar Måns.

Bocken ruskade på huvudet och lade sig och ställde sig om vartannat.

– Jag tog lockpipan och lockade men den reagerade överhuvudtaget inte – vilket jag tyckte var konstigt eftersom det är full brunst här just nu, berättar Måns.

Han smög sig in på cirka 40-50 meter avstånd från bocken och kunde då tydligt se att den hade kraftig sårbildning i huvudet.

– Jag har aldrig avlivat ett djur på det här sättet och därför ringde jag två erfarna jägare i laget. De tyckte absolut att bocken skulle avlivas. Och grannen, som äger marken, sa samma sak, berättar Måns.

Ruttnade levande

Bocken hade gnuggat huvudet mot en ensilagebal och lämnat stora blodspår efter sig. Den låg bredvid balen och Måns tog skydd av en annan bal och smög sig fram.

Han avlivade bocken på tre meters avstånd.

– Hela skallen runt hornet var ett stort sår där det var alldeles fullt med fluglarver. Den hade börjat ruttna levande och det luktade hemskt, säger Måns.

Henrik Uhlhorn är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala och säger att det var en välgärning av Måns Claesson att avliva bocken.

”Bara att avliva”

– Den här bocken hade aldrig kunnat överleva de här skadorna. Den hade dött av sig själv, säger Henrik Uhlhorn.

Det händer då och då att Uhlhorn och kollegorna får rapporter om både vilda och tama djur som drabbas av den här typen av skador.

– Det är ett mycket stort horn med kraftigt rosenkrans. Då uppstår ett område mellan rosenkransen och huvudet där den inte klarar av att feja rent ordentligt. Är det sedan fuktigt och uppstår ett litet sår, så börjar flugorna lägga ägg som utvecklas till fluglarver i såret. De äter sig in i vävnaden och det blir en så kraftig infektion att det uppstår likförgiftning, säger Henrik Uhlhorn.

Samma fenomen uppträder hos tamdjur som får skador som ägarna inte upptäcker i tid.

Fluglarverna hade ätit sig in i vävnaden.

– Ser man en sådan här bock är det bara att avliva den, säger Henrik Uhlhorn.