Mannlicher Scout Tactical söker nya vägar

Mannlicher Scout Tactical liknar i stort sett inget annat man hittar i vapenhandlarnas hyllor. Studsaren är en extrem konstruktion som ser ut att vara hämtad ur en amerikansk film med polisens insatsstyrkor i huvudrollen. Månadens testvapen är ett av de märkligaste jaktvapen vi testat.

Mannlicher i Österrikiska Steyr har en lång och traditionsrik historia inom vapentillverkning. Byn Steyr där Mannlicherstudsarna tillverkats är och har varit ett centrum för vapentillverkning i Österrike. Likt många andra stora vapentillverkare är Mannlicher även en stor tillverkare av militära vapen. Militärvapen har tidigare varit den större aktiviteten i företaget även om det tillverkats mängder av jaktvapen i Mannlichers lokaler. Någon gång under sextiotalet startade tillverkningen av de studsare som har gjort mannlicherstudsarna välkända runtom i Europa. Den mest kända är nog den korta helstockade karbinen som i Sverige blev mycket populär som hundförarvapen.

Plast och lättmetall
Mannlicher Scout Tactical har ett milt sagt eget utseende. Den som ”uppfann” denna gevärsmodell heter Jeff Cooper, en amerikansk vapenguru som anser att ett jaktvapen ska vara under en meter långt och väga mindre än tre kilo.
Kikarsiktet ska monteras långt fram, framför lådan, så att man på så sätt får ett större ögonavstånd och genom detta en bättre överblick. Tanken är att man snabbt och instinktivt ska kunna skjuta välplacerade skott med den korta och lätta bössan.
Testvapnet hade plastpaneler i kolven med ädelträliknande mönster. Om detta är förskönande eller inte lämnar vi till betraktaren att avgöra. Någon uppgift för funktionen har det inte. Den som köper ett vapen av denna typ kan väl ändå inte sätta utseende och elegans högt på prioriteringslistan.

Anpassningsbar kolv
Kolven är tillverkad av gjuten plast och har ett bra system för att ändra längd och vinkel på bakkappan. Framstocken innehåller ett benstöd som är integrerat. Benstöden fälls ut med hjälp av en tangent under kolven strax framför magasinet. Benstöden är ett utmärkt hjälpmedel för säkra skott. Om vi fått önska något mer av Mannlichers inbyggda benstöd skulle det vara att det skulle finnas någon form av längdjustering.
Skjuter man mot en fågel i en trädtopp är längden lämplig. Ett mål på marken gör att man kommer att hamna högt med bakkolven, och hela skjutställningen blir en aning hög och vinglig. Benstöden har en led som gör dem svängbara så att man kan hålla bössan rakt även om underlaget inte är rakt.
Kolven är utrustad med flera rembygelfästen av snabbmodell. Det finns fästen både under och på sidorna som medger att vapnet bärs på lite olika sätt. Under bakkolven finner man ett extra magasin, ett praktiskt sätt att ha med extra patroner eller kanske helmantel om man kombinerar till exempel älgjakten med fågeljakt.

Låda
Själva lådan är tillverkad i lättmetall och ser inte riktigt ut som man är van vid på ett traditionellt jaktvapen. Lådan omsluter pipan ett stycke framför patronläget och det hela påminner lite om vissa automatvapen.
Många detaljer i själva mekanismen är tillverkade i plast. Detta gäller även avtrycket och säkringen. Lådan sitter skruvad i stocken på traditionellt vis. Dessutom har Mannlicher valt att fälla in två lättmetallpelare i lådan för att på så sätt undvika att man komprimerar den mjuka plaststocken.
Längst fram på lådan sitter en plastbussning som pipan sticker ut genom. Denna plastbussning sitter fäst i stocken med en tvärgående sprint.

Trycke
Testbössan var utrustad med ett direkttrycke med snälltryck. Vi kunde inte riktigt komma överens med trycket under våra testskjutningar. Direkttrycket var släpigt och lite svårhanterligt, inte riktigt dåligt men vi skulle nog gärna se att trycket var mera distinkt på ett så lätt vapen. Även med snälltrycket inkopplat var det lite svårt att ha exakt kontroll över avfyrningarna.
Att skjuta med snälltrycket inkopplat vid frihandsskytte är inte alltid så enkelt. Förutom att bössan blir farligt lättryckt förlängs tiden mellan draget i avtryckaren och när slagstiftet når tändhatten. Frihandsskytte vinner oftast på ett lite hårdare trycke.

Slutstycket
Mannlicher Scout Tactical är ett vapen som inte är riktigt tyst att hantera. Det uppstår lite knäppningar och rassel när vapnet säkras och osäkras. Att fälla ut och in benstöden är inte heller lätt att göra ljudlöst.
Innan slutstycket oljades upplevde vi gången som lite kärv och, som sagt, ljudlig. Slutstycket har fyra låsklackar som låser i en bussning som sitter klämd mellan pipa och låda.
Pipans fastsättning är lite annorlunda utformad på detta vapen. En lättmetallbussning sitter fastklämd i ett koniskt uttag runt pipans bakre del. Detta låser i sin tur i själva lådan. Ett pipbyte är nog ingen enkel affär, en uppgift för Mannlicher i Österrike skulle vi tro.
Vapnet har ett komplicerat säkringssystem där slutstycket kan stängas ytterligare några grader när säkringen är aktiverad. I detta nedre läge spärrar även slutstycket slagstiftet som en extra säkerhet. När vapnet osäkras glider slutstycket upp till det läge där man kan avfyra vapnet med en inte oansenligt klick. Är man nära viltet bör man nog försöka dämpa denna lilla rörelse för att undgå upptäckt.

Precision
Mannlicherstudsare brukar skjuta fina träffbilder. När pipan endast är drygt tretton millimeter vid mynningen och därtill flutad kan man inte ställa orimliga krav på träffbilderna. Vi lyckades skjuta träffbilder om fem skott med jaktpatroner runt 30 millimeter som bäst. Det får nog betraktas som mer än tillräckligt för det man kan tänkas använda vapnet till. Snabba skott på korta håll är nog det som är vapnets främsta användningsområde. Naturligtvis är vapnet mycket lämpat för älg- och rådjursjakt. En och annan fågel räcker precisionen också till för.
En sak som vi gillade hos bössan var de uppfällbara riktmedlen som sitter i lådans översida som sträcker sig långt ut på pipan. Visirlinjen blir inte lång men för snabba mål på korthåll är det fullt tillräckligt. Baktill hittar man en så kallad gohst-ring, en diopterliknande konstruktion. Framtill sitter det ett rejält brett stolpkorn. Mycket lättskjutna och anpassade riktmedel.
När man ska fästa ett kikarsikte på vapnet finner man att hela lådans långa överdel är utformad som en Weaverskena och det är inga problem att montera ett stadigt kikarfäste. Ett litet problem är dock att när skenan för kikarfästen blir så lång kommer den att sträcka sig ut under objektivet på kikarsiktet.

Rak tub bäst
En kikare med rak tub går att montera hyggligt lågt men om man väljer en kikare med 40 millimeters objektivöppning eller större blir det frågan om ett väldigt högt fäste för att kikaren ska gå fri från skenan.
Slutstyckshandtaget är så utformat att det blir trångt innan man får ner en kikare med rak tub på lägsta möjliga nivå. Den långa skenan möjliggör att man kan använda ett så kallat Scout-sikte med extremt långt ögonavstånd. Detta går att montera väldigt lågt eftersom kikaren då sitter helt framför slutstycket. Detta förutsätter som sagt att kikaren inte har stor objektivöppning.

Köpa
Vi skulle nog fara med osanning om vi påstod att vi odelat gillar denna märkliga Mannlicher. Vapnet har en rad komplicerade lösningar när det gäller själva mekanismens uppbyggnad. Vi kan inte se några egentliga fördelar med dessa nya lösningar mot en traditionell cylindermekanism som till exempel en Remington 700 eller en Tikka.
Själva Scout-konceptet kan ju passa en del jägare med rörlig jakt där det i vissa situationer går undan i svängarna. Med benstöden är potentialen för precisionsskyttet inbyggt vilket ökar mångsidigheten. Det utvecklas på något sätt en ”hatkärlek” till vapnet.
Vapnet hade kanske varit ett mer självklart val för den som tilltalas av Scout-idén om inte priset hade varit så pass högt som det nu är.

Mannlicher Scout Tactical Vikt: 2,8 kg
Längd: 100,5 cm
Piplängd: 48,5 cm
Kaliber: 223 Rem, 243 Win, 7mm08 Rem, 308 W, 376 Steyr
Magasin: Två kryssmagasin
Pris: från 15 995 kr
Generalagent: Staffans Jakt & Vapen AB

4.gifHelhetsintryck: Välbalanserat vapen med stor inbyggd potential.

4.gifPrecision: Tillräcklig precision för i stort
sett all jakt.

5.gifTrycke: Bra säkerhet i systemet. Något ljudligt vid hantering.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se, stefan.karlsson@jaktjournalen.se
JJ Jan/feb 2006

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser