Många rådjur blir påkörda i viltolyckor på Öland

Över 700 viltolyckor med rådjur rapporteras hittills i år från Öland.

705 rådjur har hittills i år blivit påkörda i viltolyckor på Öland. Foto: Gettyimages

Det är SVT Småland som berättar att 427 rådjur i år blivit påkörda i Borgholms kommun. I Mörbylånga kommun är siffran 278 och totalsiffran för ön hittills i år landar därmed på 705.

– Ökad trafik och för höga hastigheter är det största problemen. Man bör också hålla efter växtligheten intill vägarna för att bilisterna skall få en chans att se rådjuren, säger Erika Lindqvist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets, till SVT Småland.

TV-stationens reporter frågar henne varför det inte sätts upp viltstängsel.

– Det är en politisk fråga och vi är inte prioriterade. Men det är så klart det effektivaste sättet att undvika viltolyckor på, svarar Erika Lindqvist SVT.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼