Många jaktlag avstår från att skjuta fullt

ARVIDSJAUR(JJ). Många jatktlag söder om Arvidsjaur avstår från att skjuta hela tilldelningen av älg - anledningen är en svag älgstam i området. För att bevara älgstammen är målet för jaktlagen att skjuta fler tjurar än kor.

Trots att älgjaktslaget på Siksjö viltvårdsområde fällt åtta vuxna djur och fem kalvar så är det en svag säsong. Ett ökat rovdjurstryck är en av förklaringarna.
– Vi har kor och kalvar, men sämre än tidigare år. De tjurar som finns är små. Två till sju taggar, säger Daniel Sjölund, en av jaktledarna i Siksjö vvo, till Piteå-Tidningen. 

Nyheter i Norr har pratat med flera jaktlag och flera uppger att de inte kan eller vill fylla hela den tilldelning de fått. Bland jägarna finns det också farhågor om att jaktlag skjuter fler älgar än vad stammen egentligen klarar av.
Det här rapporterar Piteå-Tidningen.

AKTUELLT

Exceptionellt stora älgbetesskador i norr

Norrland (JJ) Myndigheten Skogsstyrelsen meddelar att statistiken från årets nu färdiga betesinventering är sammanställd. Resultatet visar områden Norrland med betesskador på tall, större än någonsin uppmätta.

Ny webb och app från Easyhunt

Kungsbacka (JJ) Easyhunt lanserar i dag, fredag, en ny webb och app som ersätter de gamla. Bland annat utlovas supersnabb karta med fastighetsgränser.

Annonser