Många hundar dör på vinterisarna

Kungsbacka (JJ) Varje år drunknar ett 40-tal hundar och risken är som störst under vinterhalvåret.

– Det är förvånande att flest hundar drunknar under vintermånaderna, under november till februari ser vi en dubblering av drabbade hundar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Om hunden går igenom isen och hamnar i en vak är det svårt att rädda den. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is. Men spring inte efter ut på isen, isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark.

– På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

Om hunden blir rejält nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser