Man och kvinna åtalas för skånska jaktbedrägerier

Nu åtalas en 37-årig man och en 35-årig kvinna för 13 fall av jaktbedrägerier. Enligt åtalet sålde de godsjakt, trots att de inte hade jakträtten på marken.

Mannen och kvinnan åtalas för jaktbedrägerier. Foto: Gettyimages, montage

Åklagaren påstår att mannen och kvinnan gjort sig skyldiga till bedrägerier mot 13 personer och försök till bedrägeri mot en person i Skåne.

De som polisanmält mannen och kvinnan har tillsammans betalat 158 600 kronor, merparten för jakt och en mindre del för fodermajs.

Christoffer Frank var en som svarade på annonsen på Blocket hösten 2016. Mannen bjöd på kaffe och visade runt och Christoffer Frank betalade 11 500 kronor för jakten.

Ägde inte jakträtten

Men det visade sig att mannen som sålde jakten inte hade någon jakträtt i området. Den tillhörde ett gods och godsägaren visste ingenting.

– Han sa att pengarna skulle betalas tillbaka och att det blivit fel. Men han svarade allt mer sällan i telefonen och till slut gick det inte att få tag i honom. Några pengar har jag inte fått tillbaka, berättar Christoffer Frank, som är glad över att det äntligen blir rättsligt efterspel i fallet.

Från början lade polisen ned ärendet och hänvisade till att de som kände sig lurade måste driva saken civilrättsligt.

Chefsåklagare grep in

När Jaktjournalen kontaktade chefsåklagare Pernilla Åström i Malmö informerade hon om att jägarna kunde överklaga beslutet att lägga ned förundersökningen.

En överklagan skickades in och 2018 fortsatte polisens utredning. Nu har åklagare Stefan Waern vid Södra Skånes åklagarkammare skickat in stämningsansökningen till tingsrätten i Lund. De misstänkta åtalas för bedrägerier och försök till bedrägeri.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Stefan Waern för en kommentar. Enligt stämningsansökningen förnekar de misstänkta brott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼