Målens Candy

För Målens Candy är det enbart hare som gäller och fem år gammal är hon välmeriterad som få. Tävlingssäsongen kröntes med en SM-vinst i november då Candy fixade segern i beagle-SM.

På 17 starter har Candy presterat 12 prisdrev på hare.

Candy riktigt darrar av jakt­lust när Ove Algotsson, Oskarshamn, plockar fram pejlen och gör henne klar för ännu en dag i skogen.
– Hon vet vad som gäller när pejlen kommer fram så nu är det bara att släppa och hoppas att hon hittar en hare så vi får höra henne, säger Ove innan han gör en sista koll och släpper Candy lös.
Hon far i väg med god fart och det syns att det är en tik med hög jaktiver och efter några sekunder är hon utom synhåll.
– Hon är ganska självständig så hon söker ut bra och brukar vara duktig på att hitta hararna, konstaterar Ove och i samma sekund hörs ett par väckskall från Candy.

Snabbt beslut

Att Målens Candy, som är tikens fullständiga namn, hamnade hemma hos Ove visar sig vara lite av en slump. Våren 2009 hade Ove redan en beagle men under en promenad på våren hände en tragisk olycka.
– Det låter kanske otroligt men hon blev påkörd av en bilist när jag var ute och gick med henne i koppel. Hon dog inte direkt men på djursjukhuset visade det sig att chanserna att rädda henne till ett jaktligt hundliv var i stort sett noll så hon fick somna in.
– Helt oväntat och chockartat så stod jag utan hund men tack vare bra vänner som la några goda ord för mig hos Petra Karlsson och Målens kennel så fick jag chansen att köpa enda tikvalpen i kullen som de då hade. Det blev ett snabbt beslut när jag väl fick chansen och det har jag inte ångrat en enda sekund, säger Ove stolt.

Tidig viltkontakt

Candy är född i maj 2009 och när hon hämtades hem till familjen Ove Algotsson blev det viltkontakt väldigt tidigt.
– Vi bodde då i ett hus på landet där jag också hade jaktmark. Candy fick därför väldigt tidig kontakt med vilt och det tror jag påverkade henne positivt, förklarar Ove.
Redan från början hade Ove bestämt sig för att det var en harhund det skulle bli och viltkontakterna på tomten under sommaren satte prägeln på både tillåtet och otillåtet vilt.
– Jag tog hela tiden chansen att tala om för henne vad som var tillåtet och inte. Var det rådjur på tomten eller i närheten så påvisade jag att de fick vara där men att hon inte fick jaga dem. Kom det i stället en hare så var jag noga med att berömma och tala positivt, berättar Ove.


Intresserad uppfödare
Under tiden som Candy envist jobbar med att reda ut nattslagen efter haren så ansluter också Petra Karlsson, uppfödare och ägare av kenneln Målens.
– Det är inte lätt att komma ut i skogen direkt på morgonen men nu är barnen i skolan och jag har en ledig dag från jobbet så då passar det ju att vara med här, säger Petra.
Det blir mycket jaktsnack och även en kopp kaffe hinns med. Upptaget uteblir dock och till slut blir Ove för otålig.
– Nu måste vi få höra lite jakt! Hon brukar ju ha lätt att resa men det här verkar det inte bli något av, vi byter område och provar en fälthare i stället.

Hare för hela slanten

Att det är en utpräglad hardrivare vi är ute med råder det ingen tvekan om. Meritraden bekräftar dessutom saken utan minsta uns av tvivel. Candy är startad 17 gånger på jaktprov och 12 av dessa har resulterat i prisdrev där samtliga har varit med hare som drevdjur.
Candy tog sitt championat vid drygt tre års ålder och sedan har det rullat på med meriterna. Den hittills största framgången kom hösten 2013 då Candy ordnade hem SM-vinsten vid beagle-SM.
– Det var fantastiskt kul. Hon gjorde ett bra jobb redan första dagen men det räckte inte hela vägen utan vi fick nöja oss med ett andrapris och en tredjeplats bland de nio tävlande. Dagen efter gick det betydligt bättre och Candy gjorde ett fantastiskt drev som räckte hela vägen till totalsegern, berättar Ove med stolthet i rösten.

Snabbt upptag

Morgonens ansats att hitta en skogshare gavs upp och i stället blir det ett försök på fälthararna närmare byn. Med samma iver och jaktlust som tidigare far Candy iväg över hagmarken för att hitta en hare. Inte heller denna gång dröjer det många minuter innan ett par väckskall förkunnar att haren varit på platsen och betat under natten.
– Nu ska vi se om hon lyckas bättre. Mest troligt sitter haren nere i dungen där borta för det har den gjort flera gånger denna höst, säger Petra som för dagen lånat ut jaktmarkerna där hon har koll på var hararna håller till.
Under tiden som Candy jobbar med har­slagen grillas korven över den värmande glöden men innan korven är varm kommer det efterlängtade upptaget och ett leende sprider sig över Oves ansikte.
– Äntligen, det är ju detta man vill höra!

Rungande drev

Det är ett vackert och njutbart drev som Candy bjuder på. Haren drar i väg en bit i upptaget men i stort sett hela tiden hör vi det ivriga skallet med olika intensitet.
– Skallet är en av hennes bästa egenskaper. Det hörs långt och jag tycker hon är väldigt rolig att lyssna på, säger Ove.
Haren gör en stor bukt men vänder sedan tillbaka mot upptaget och vi väntar med spänning på att den ska dyka upp inom synhåll. En kortare tappt några hundra meter bort blir det men ganska snart drar drevet i gång igen. Drevet går återigen från oss och till slut tystnar Candy i anslutning till en mindre grusväg.
Med pejlens hjälp följer vi hennes arbete utmed vägkanterna men till slut är det bara att inse att denna gång drog haren längsta strået. Candy kommer förbi oss under tappt­arbetet och Ove kopplar upp henne.

månhund3.jpg
Nytt avelsförsök

Ännu har Candy inte provats i aveln. Hon parades under förra våren men den gången blev det inga valpar, hon gick tom. Men går det som husse vill denna gång så ska det bli en kull efter henne under våren.
– Hon ska börja löpa någon gång i mars och då blir det en resa upp till Norrland för parning. Jag hoppas verkligen att det lyckas denna gång för det vore väldigt kul att få någon kull efter henne och mest troligt be­håller jag också en avkomma, avslutar Ove.Fakta:
SE JCH Målens Candy S36898/2009.
Efter: SE JCH Tassebo Lukas S44552/2004. Undan: Målens Bizzi S45337/2006.
Ägare: Ove Algotsson, Oskarshamn.
Uppfödare: Petra och Markus Karlsson, Fagerhult.

Utställning

2010
SBLK    Morgan Wackt    1 Ukl, 3 Ukk
2011
SBLK    Mats Jonsson    S Ökl
2012
SBLK    Karl-Erik Johansson    G Jkl

Jaktprov

2010–2011
SBLK    Sören Johansson    0 Ökl
2011–2012
SBLK    Lena Svensk    1 Ökl
SBLK    Ulf Johansson    1 Ökl
SBLK    Folke Johansson    0 Ökl
SBLK    Stefan Persson    2 Ökl
2012–2013
SBLK    Jörgen Lindqvist    2 Ökl
SBLK    Bo Alvarsson    1 Ökl
SBLK    Stefan Persson    1 Ökl
SBLK    Ulf Johansson    1 ÖKL
SBLK    Erik Holmqvist    3 ÖKL
SBLK    Kent Cederqvist    0 Ökl
SBLK    Ingemar Zentio    1+1 Ökl
2013-2014
SBLK    Jan Fransson    0 Ökl
SBLK    Christer Hagel    2 Ökl
SBLK    Dick Wedin    1 Ökl
SBLK    Erik Wassdahl    2 Ökl
SBLK    Folke Johansson    1 Ökl

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser