Magra älgar i Sörmland

Kungsbacka (JJ) Ett forskningsprojekt på Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar att älgarna i Sörmland väger mindre än på de flesta andra håll i landet.

Arkivfoto: Per Jonson

Forskningsprojektet som pågått i över fem år studerar 25 GPS-märkta älgar i Sörmland. Redan från början kunde man se att älgarna i länet inte var lika kraftiga som på andra håll och nu med flera års studier i bagagen konstateras att älgarna väger närmare 20 procent mindre i länet.

– Får de en dålig start och inte får den vikt de ska ha så har de väldigt svårt att ta igen det. De klarar sig inte lika bra, helt enkelt, säger Jimmy Pettersson, inventerare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU till SVT.

Nu uppmanar Jimmy Pettersson jägare i länet att göra en insats.

– Skulle man vilja rekommendera jägarna något till hösten så är det att om ni ser stora kalvar – så spara dem. Låt de gå in i populationen och försök att ta de som har sämre utveckling. Jag tycker att vi behöver tänka så mera, säger Jimmy Pettersson till SVT.

En orsak till de låga vikterna på älgarna är bristen på föda och konkurrens med övrigt klövvilt.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser