Magnus Perssons första björn

Magnus Persson, Stugun med jämthunden Bamse, 3 år och björnhonan som vägde 172 kilo. Stugun (JJ) Den kände jägaren och jämthundsprofilen, Magnus Persson, Stugun, sköt idag sitt livs första björn efter ett storartat jobb av Magnus jämthane, Granholmens Bamse.

Ett gäng jägare hade jagat ett par dagar i Sörviken och varit i kontakt med olika björnar utan att kunna skjuta. Jägarna hade koll var björnarna fanns.  Magnus  släppte  Bamse på ett spår som han följde i tolv kilometer innan det blev upptag och ståndskall.

Björnen gick över på en grannmark dit man fick tillstånd att gå in av jaktgrannarna som jagade på en anan del av marken. Där blev björnen vindstött och rundade jägarna och gick tillbaka in på grannmarken.
Bamse lyckades ställa om björnen och fortsatte att skälla i två timmar.

Björnen började röra på sig med riktning mot en väg där Magnus kunde avsluta jakten med ett välriktat skott.

– Björnen kom med en väldig fart över vägen men gjorde en kullerbytta och föll stendöd i skottet, berättar Magnus.
– Jag vet att Bamse gillar att skälla björn och jag har väntat länge på att det här skulle hända, säger en mycket belåten Magnus.

Björnen sköts norr om Sörviken på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Björnen hade gått över gränsen och blev avräknad på Västernorrlands tilldelning. Elva jägare deltog i björnjakten under dagen.

Granholmens Bamse är tre år och var redan vid 25 månaders ålder dubbelchampion. Magnus berättar för Jaktjournalen att Albertssons Frost, en avkomma till Bamse som ägs av Jonny Rehn i Skattungbyn, skällt en björn som Jonny fick skjuta premiärdagen. Frost är tretton månader.  

Samma dag sköts även en björn efter Vindelälvens Saivo, uppfödare Ulrik Thuresson, Sorsele, även det en Bamseavkomma som är 1,5 år.

Det är ingen tvekan om att det finns björnintresse i Bamses blod. Barko, en helbror till Bamse som tagit rekordpoäng i björnhägnet i Junsele har även han under dagen skällt en björn i flera timmar dock utan att någon jägare kom till skott. Jakten slutade med att björnen simmade över en stor sjö.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser