Lysande stjärna

fjop1.jpgNär höstens alla fågelhundprov var över, utkristalliserade sig en lysande stjärna bland de irländska settrarna. Denna fältens eleganta vinnarlady och utställningsringarnas tjusigt vinklade primadonna, gavs en gång det gemena namnet Fjoppa. Men vad betyder ett namn? Individen SUCh SJCh Fjoppa strålar av sig själv och valdes till Årets Irländare 1997.

 Tiken rusade iväg så att snön rök runt den rödbruna pälsen. Hon var flott att se, när hon sökte ut i terrängen.
Rapphönsen var lätta på vingarna. Något annat var inte att vänta, såhär sent på hösten. Att de höll till i någon form av skydd var också troligt.
Arne lät tiken själv lägga upp sitt sök, styrde henne bara genom att gå i den riktning han ville att hon skulle leta. Vi förlorade henne ur sikte en kort stund, när hon gjorde ett slag runt en kulle. Eftersom hon inte kom tillbaka inom rimlig tid, antog vi att hon fattat stånd, men hur vi än letade hittade vi henne inte. Märkligt.
Så med ens var hon mitt ibland oss igen. Full av energi. Forskande blick och rannsakan: Hade någon hört ett uppflog? Nej, misstanke om en stöt kunde avfärdas. Vad det nu var, så löste det sig själv.

Gnistrande

I bortkanten av den snötäckta ängen stod en remsa med frostslokande kål med en yttre kant av vitsenap. Om hönsen fortfarande var kvar i närheten så borde det vara en given plats att leta på.
Fjoppa skar upp och Arne bråkade inte över att hon struntade i att slå ut till sidorna. Äldre hundar vet ju vad det handlar om. Hon hade bara en sak i huvudet och det var att hitta fågel. Av erfarenhet visste hon var de brukar hålla till.
Hon hann inte komma mer än till kanten av kålen förrän hon frös till. Med ens stod hon gnistrande stil-la. Lika orörlig som snökristallerna på senapsplantan framför.
Jakt över stående fågelhund är inte bara att samla fåglar för säcken eller snaran. Det är också att få njuta av det skarpa kastet från språng till stillastående – den förtätade situation som är så fylld av koncentration och vibrerande förväntan.

”Duktig hund”

fjop2.jpgArne kom fram, lade i två patroner i bössan, stängde och bad Fjoppa resa.
Bilden ändrades tvärt. Ena sekunden var den fridfullt uppbyggd av dovt rödbrunt och vilsamt grönt. I nästa exploderade den av framforsande hund, yrande snö och flängande blad. Och ur alltihop steg två ljudligt bullrande rapphöns. Vilka kontraster!
Ett sån´t visuellt fyrverkeri jakten över stående fågelhund kan erbjuda. Rapphönsen susade ut över den rimfrostklädda ogräsmarken, bort mot mot skogsbrynet i nordväst. En av dem nådde dit, den andra hanns ifatt och hejdades av hagelsvärmen.
Tiken tittade upp och fick så lov att hämta. Långa språng och strax var hon tillbaka med den bulliga hönan i säkert grepp.
­ Tack, nu var du duktig hund.
Där hördes den välkända ordslinga, som är den starka länken mellan hund och husse. Att få säga den och se hur den berör, kan vara det ögonblick man minns starkare än dagens skott och antal fåglar.
Text och foto: HANS NORGREN

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser