Magnus Stolpe är en av dem som organiserar de stora gemensamhetsjakterna på vildsvin på Onsalahalvön. Bild: Privat och Hitta.se

Lyckade storjakter på vildsvin på Onsalahalvön

På Onsalahalvön tar jägarkåren krafttag för att mildra problemen med vildsvin. Flera år på raken har man skjutit 50, 60 och 70 vildsvin vid stora gemensamhetsjakter.

– Jag brukar skämtsamt säga att Onsalahalvön är Sveriges största vilthägn, som avgränsas av havet åt ena hållet och E6:an åt andra hållet, säger Magnus Stolpe. Han är lokal ordförande för Svenska Jägareförbundet och kommunjägare i Kungsbacka och en av dem som hållit i de stora gemensamhetsjakter, som arrangeras på cirka 2 000 hektar. – I lördags hade den tredje och sista storjakten för året. Det var 140 jägare och 15 hundekipage från ett 20-tal jaktlag som deltog. 21 vildsvin fälldes – och på tre jakter i höst har vi totalt skjutit 61 vildsvin, berättar Magnus Stolpe. Facit för storjakterna har varit ungefär det samma under tre år, 50, 60 och 70 vildsvin fällda. Första storjakten lägger man i mitten, slutet av oktober för att älgarna ska hinna brunsta klart. Den tredje och sista jakten hålls i mitten av december. – I januari börjar suggorna föda nya kultingar och då vill vi inte släppa hundar, säger Magnus Stolpe.

Inga incidenter

Med 140 jägare och 15 hundekipage ställs det stora krav på organisationen, så att jakten blir säker. – Ute i jaktområdena som deltar i storjakterna är det olika jaktledare som ansvarar för säkerheten. Och det har funkat väldigt bra, trots att vi varit så många personer i skogen. Eftersök har det blivit men inga incidenter med säkerheten, säger Magnus Stolpe. Han räknar med att Onsalahalvön har cirka 5 000 hektar mark. Hur många vildsvin det finns kan Magnus Stolpe inte säga. – Som ordförande i Jägareförbundet i Kungsbacka försöker jag ligga på med blåslampa för att få in rapporter om hur många vildsvin som skjuts. Antalet vildsvin på halvön är omöjligt att uppskatta. Säger jag 500 så är det ett skott från höften, säger Magnus Stolpe. I sin roll som kommunjägare ägnar han tid och kraft åt till att informera boende i Onsala om vildsvinen. – Jag har full förståelse om människor tycker att det är otäckt med vildsvin, och att de ställer till problem i exempelvis trädgårdar. Men jag förklarar att de inte är rovdjur och inte anfaller människor. Håller man också hundarna kopplade så inträffar inga incidenter, säger Magnus Stolpe.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21