Lyckad skyddsjakt på lodjur i Nordmaling

Nordmaling (JJ) Efter ett par veckors skyddsjakt fälldes i går en lodjurshona på 21 kilo i Nordmaling. De två plotthundarna Perssons Ursus och Perssons Tiger låg bakom spårningsarbete och drev.

Den fällda lodjurshonan bevakad av Plotthunden Ursus. Foto: Lena Laksonen
Ett lodjur hade under en längre tid orsakat stora problem för en norsk renägare som har sina renar på vinterbete i ett begränsat område i Nordmaling. Renflocken splittrades dagligen av lodjurets närvaro och när skyddsjakten beviljades av Länsstyrelsen i Västerbottens län den 25 januari hade 8 renar hittills dödats.

Svåra snöförhållanden hindrade en effektiv skyddsjakt men igår kunde lodjuret ringas och de två plotthundarna, den sexårige Perssons Ursus och den drygt ettåriga Perssons Tiger släpptes på spåret.

De två hundarna fick lodjuret på benen och kunde sätta tillräckligt tryck på drevet så lodjuret gick i pass.

Enligt uppgift har lodjuret förutom ren även tagit ett stort antal rådjur i området. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser