Lyckad samjakt i Åsarna-Svenstavik

Åsarna (JJ) Samjakt på björn kan vara effektivt om jakten är välarrangerad. Det var det i markerna mellan Åsarna och Svenstavik i morse när en hanbjörn fälldes. Totalt hade 40 jaktlag på totalt 80 000 hektar gått samman och lyckats organisera och planera jakten till en fullträff.

Jaktledningen för samjakten hade lagt ned ett gediget arbete inför jakten. De traditionella älgpassen hade slopats och mer björnanpassade pass var utsatta. Dessutom var varje pass märkta med waypoints vilket gjorde att jägarna hamnade på exakt rätt plats.

När jägarna var på väg ut i morse till sina pass såg de en björn passera en skogsväg. De hade tidigare haft kontakt med Södra Björnhundspoolen och tidigt i morse åkte Lari Mann och Johan Öhman från Vemdalen för att hjälpa till.

– När vi kom fram vid 07-tiden i morse hade passkyttarna redan tagit sina poster runt det område björnen förmodades finnas i. Vi släppte våra plottar Filippa och Dutch som spårade cirka en kilometer innan upptaget kom, berättar Lari Mann.

Sedan blev det omväxlande stånd och gångstånd i ett 4×4 km stort område med contortatall. Området var stormdrabbat och besvärligt att ta sig fram i både för hundar och de båda hundförarna. Till slut fälldes björnen av en slump av Johan Öhman.

– Det var jättekul att komma hit till Åsarna-Svenstavik, jägarna har verkligen arrangerat en bra jakt, avslutar Lari Mann. Som ska låta hundarna vila resten av dagen för att vara riktigt taggade i morgon igen.Björnen var en hane på 90 kg.

Genom en mycket välarrangerad samjakt fälldes i morse en björn mellan Åsarana och Svenstavik i Jämtland.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser