Lyckad lojakt utanför Junsele

Junsele (JJ) Inom Vilhelmina Södra och Voernese samebyar har fem lodjur tilldelats för skyddsjakt. I helgen fälldes det första.

Första av fem lodjur på skyddsjakten utanför Junsele fälldes i helgen.

Skyddsjakten på lodjur får bedrivas av jägare med rätt till älgjakt och samebyarnas medlemmar inom området. När ett jaktlag var ute för älgjakt norr om Junsele i lördags morse hittade de ett nattspår av ett ensamt lodjur.

– Jag var ute och fiskade när Peter Backlund ringde och undrade om jag ville komma med hundarna och prova att hitta lodjuret. Så jag stack direkt och när jag kom fram hade jägarna ringat in lodjuret i ett område och man postade ut, berättar rovdjursjägaren Robert Salomonsson, Borgafjäll.

– Först släppte jag Frisco och när han snurrade runt uppe i berget släppte jag också på Turbo. Sedan stod jag och Peter kvar på inspåret och efter ett tag kom lodjuret ned mot oss och Peter fick en skottchans. Men det tog inte riktigt perfekt och lodjuret träade och då kunde vi avsluta jakten, berättar Robert.

Lodjuret var en hona på cirka 14 kg. I helgen återstod skyddsjakt på fyra lodjur i området. Ett villkor för jakten är att den endast får bedrivas på ensamma lodjur.

 

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser