Lyckad lojakt i Västerbotten

Åsele (JJ) Lodjursjaktens första dag blev lyckad i Västerbotten. Av de nio tilldelade lodjuren fälldes fyra lodjur. Ett av dem utanför Åsele där Robert Salomonsson, Borgafjäll, hjälpte samer som fått renar lodräpta under natten till idag.

Efter en snabb jakt kunde lodjuret fällas utanför Åsele. Fr v Nathalie Jonsson, Erik Persson, Robert Salomonsson och Nejla Fjellström.

Begynnelsen till lojakten i Klippen, öster om Åsele, började när samen Nejla Fjellström, Borkan, var ute för att se till renar i området. Först upptäckte han en dödad ren och när han spårade vidare upptäckte han att lodjur även dödat en ren till.

– Vi hade just ringat ett lodjur hemma i Borgafjäll när Nejla ringde och berättade om vad som hänt. Så jag lånade ut ett par hundar till kompisarna som kunde fortsätta och jag och Nathalie tog med oss två hundar och åkte ned till Klippen, berättar Robert Salomonsson.

Under tiden Robert och Nathalie körde ringdes även Erik Persson, Åsele och Christoffer Persson, Bjurholm in som passkyttar. Samtidigt spårade och ringade Nejla och Paul Anders Fjellström lodjuret och placerade ut skyttarna.

– När jag kom fram ringde jag bara och kollade att alla var klara, sedan var det bara att börja spåra upp i ett berg. Jag släppte sedan Frisko i spåret och han tog upp ganska snabbt, men det blev inte ståndskall som det brukar bli utan lon tog undan utför berget.

– Ganska snart upptäckte Erik lon när den kom över en hälla, då avvaktade han till en bra skottchans och när lon var på cirka 140 sköt han och lon blev på plats, berättar Robert.

Lon var en hane med en uppskattad vikt på cirka 19 kg.

Av tilldelningen återstår nu fem lodjur i inlandområdet, norra kustområdet är avslutat.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser