Lyckad lodjursjakt i Torsåker

Torsåker (JJ) Erik Ninsved, Torsåker fick fälla ett lodjur innan tilldelningen i Gävleborgs län fylldes i förmiddags. Lodjuret drevs fram av Hasse Nornholms duktiga hundar.

Hasse Nornholm och Erik NInsved med dagens fällda lodjur. På bilden är också hundarna Olof och Gunvald med. Foto: Privat

Hasse Nornholm har figurerat i Jaktjournalen förr. Hans jämte/finskstövare Gunvald har bidragit till många lyckade björnjakter.

Idag släppte Hasse Gunvald och den unga finskstövarhannen Olof. Jägarna i laget i Torsåker hade ringat tre lodjur i ett område, men de delade på sig i upptaget och hundarna drev i väg med ett ensamt djur.

– Jag såg lodjuret 20 minuter efter upptaget när det passerade mig på 40 meter men jag kom inte åt att skjuta, berättar Hasse.

I en timme drev hundarna lodjuret uppe på ett berg innan det vände ner mot passkedjan. Där stod bland annat Hasses kompis Erik Ninsved.

Erik stod på rätt pass och kunde fälla en lodjurshona på 15 kilo.

– Det var ingen vits att fortsätta jakten på de andra två lodjuren eftersom tilldelningen här i Gävleborg fylldes redan innan klockan tio. Det ser inte ut som om det kommer bli jakt i Dalarna i morgon heller. Tilldelningen fylls säkert redan idag. Vi får ladda inför den 21 augusti i stället, säger Hasse.

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser