Lyckad final på björnjakten i Järvträsk

Glommersträsk (JJ) Idag avslutas björnjakten i Norrbotten. I Järvträsk, strax utanför Glommersträsk blev det en lyckad final när Robert Salomonsson, Vilhelmina, fällde en björnhane.

Under hösten har björnspår observerats vid flera tillfällen inom Järvträsk viltvårdsområde och den nu högaktuelle björnjägaren Robert Salomonsson har även tidigare i höst besökt området, men då utan resultat.

– Vi bestämde oss för att göra ett sista försök, tillsammans med några medlemmar ur Mausjaur sameby. Vi började med att spåra av vägar och hittade ett björnspår i frosten där björnen dragit upp vatten på vägen.
Jag bestämde mig för att släppa Urak som varit sjukskriven i tre veckor och han tog spåret, berättar Robert Salomonsson.

Urak spårade under ganska lång tid och flera postskyttar såg hunden, efter tre kilometers vägspårning vek han slutligen upp i ett berg och fick tag på björnen.

– Direkt efter upptaget vände björnen ned mot vägen och rakt på en postare som sköt ett skott, men björnen fortsatte med Urak efter. Jag stod kvar på inspåret där vi började på morgonen och efter 45 minuters gångstånd kom björnen i sitt eget bakspår och jag kunde avsluta jakten, berättar Robert.

Björnen var en hane på 140 kg och den första björnen sedan 1958 som skjutits i området.

– Det var en bra avslutning på björnjakten, många kom och tittade på björnen och vi kokade och åt en stor köttgryta tillsammans.

De senaste dagarna har varit turbulenta för Robert Salomonsson sedan han greps misstänkt för grovt jaktbrott i samband med en björnjakt utanför Överkalix.

– Det är klart att man tänker på det. I går blev jag uppringd av polisen som läste upp förhörsprotokollet och de frågade om jag ville ändra eller lägga till något. Men allt jag sagt tidigare stämmer. Nu får åklagare bestämma fortsättningen, avslutar Robert Salomonsson.

På årets sista björnjaktsdag fällde Robert Salomonsson en björnhane i Järvträsk utanför Glommersträsk. På bilden syns även Mikael Jonsson, t v och i mitten Mikael Johansson, Mausjaur sameby.
AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser