Lyckad björnpremiär i Gävleborg

Edsbyn (JJ) Det blev tredjegången gillt för Johan Wennberg och kompisen Peter Forsblom fällde en björnhona i Ovanåker östra viltvårdsområde nu på morgonen.

Gråhunden Högvaktens Roy stod för ännu ett bra björnarbete när husse Johan Wennberg och Peter Forsblom fällde en björnhona i Ovanåker vid 2016 års björnpremiär.

Årets björnjaktspremiär startade med ösregn i markerna runt Ovanåker. Men Johan Wennberg, Gräsmyran och kompisen Peter Forsblom, Knådan, strax utanför Edsbyn har haft koll på en mindre havreåker uppe på en bovall.

– Vi klev upp vid 03.00-tiden för att se om björnen varit framme, tidigare i veckan såg vi att björn varit och provsmakat lite.  Egentligen trodde vi kanske inte så mycket på det, men när vi kom fram upptäckte vi att det var mängder av betesspår, berättar Johan Wennberg.

Vid 04-tiden började det spöregna och förutsättningarna blev genast besvärligare. Men Johan släppte sin duktiga gråhundshane Högvaktens Roy, 3 år, som det tidigare skjutits två björnar för.

– Han var lite avvaktande och ringade runt i området och jag drog mig ner mot en ungskog som ligger bara 100 m från havreåkern och tror faktiskt att jag gick förbi björnen på 50 meter.

– Men efter en stund började Roy skälla och då stod jag uppe på bovallen igen med Peter och viskade till honom att det vore konstigt om detta är älg. Vi smög ned i grovskogen som ligger intill planteringen och efter en stund kom björnen och hunden i gångstånd rakt mot oss och vi kunde tillsammans skjuta björnen på 50 meters avstånd.

– Det blev tredje gången gillt för mig, när Roy tidigare skällt björn har det varit jaktkompisar som avslutat, berättar Johan.

Björnen var en märkt hona som fått namnet Klumpa av björnforskningsprojektet. En avkomma efter Aborgina, en hona som länge gäckat jägarna i området. Hon har gjort sig känd för att vara mycket skygg och springa ifrån hundarna.

Klumpa är fem år och vägde 141 kg.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼