Lyckad björnjaktspremiär i Jämtland

Björnjägarna i Jämtland har haft en lyckad premiär. I skrivande stund har man skjutit sex björnar. I Gävleborg, där man ifjol sköt tre björnar premiärdagen, kammade jägarna noll.

Redan vid 04.30-tiden i går sköt Jonas Nilsson årets första björn. En mindre björn på Munsfjället, ett björnvrål från Svaningen, i Ströms Vattudal. En dryg timme senare sköts ytterligare en björn på Munsfjället och vid lunchtid idag måndag har alltså sex björnar skjutis i Jämtland.
I Västerbotten fälldes en björn utanför Vilhelmina, och i Norrbotten fälldes två björnar.
Däremot lyckades inte jägarna i Gävleborg att komma till skott under premiärdagen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser