Luzernerstövare svårt skadad i lodjursattack

Värnamo (JJ) I helgen attackerades den åttaåriga luzernerstövaren Zarro av lodjur under en rävjakt utanför Värnamo. Hunden jagar inte lodjur och överraskades av katten under en söktur. I området finns en mycket tät lodjursstam och nu vill jägarna ha licensjakt.

Zarro blev biten och riven över hela kroppen. Hunden har också en fraktur på bröstkorgen och en armbåge är mycket svullen. Foto: Privat

Kenny Andersson var ute på lördagen och jagade räv med sin åttaåriga rävchampion på sin jaktmark öster om sjön Hindsen, utanför Värnamo. Under dagen drev hunden ner två rävar i gryt, och frampå eftermiddagen var han ute på en söktur.

– Han var till oss en sväng men gick ut igen. Plötsligt hör jag ett illvrål och tänkte att det kanske var ett upptag på hare eller nåt. Men det vara bara ett kort skrik sen vart det tyst, berättar Kenny.

Zarro tog sitt bakspår och kom upp på vägen 100 meter bortanför Kenny. Trots att Kenny ropade stod hunden kvar på samma plats.

– Jag gick fram till hunden och ser då att han hänger med huvudet och är blodig.

Sönderriven

Zarro tas till veterinär som konstaterar att han både har bit- och rivmärken över hela kroppen. Hals och bog är helt uppriven. Hunden har också fraktur på bröstbenet.

– Han blev riktigt ordentligt skadad under den korta tid angreppet ägde rum. Det måste varit över på bara några sekunder, säger Kenny som av spåren att döma är säker på att lodjuret var ett stort vuxet djur.

Zarro är hemma nu men är under kontinuerlig observation. En armbåge har svullnat upp och hunden är mycket loj.

Extremt tät stam

Fredrik Johansson är rovdjursansvarig i Värnamo Jaktvårdskrets. Han beskriver för Jaktjournalen hur lodjurspopulationen skjutit i höjden i området de senaste åren.

– Under en vildsvinsjakt i januari på samma mark som Zarro attackerades, bekräftades sju olika lodjur. Marken är under 1 000 hektar stor. Fyra olika vuxna djur, plus hona med två ungar befann sig i området.

Enligt Fredrik behöver lodjursstammen i Jönköpings län börja beskattas nu.

– Vi behöver reglera lodjurspopulationen med licensjakt. Det är alldeles för många i vårt län i dag.

Förvaltningsnivån uppnådd

Henrick Blank, enhetschef på länsstyrelsen bekräftar att lodjurspopulationen i länet vuxit gradvis under en längre tid, men nu gjort ett hopp.

– Vi har haft flera föryngringar i gränsområdena till andra län men nu verkar stammen flyttat in i länet mer. Området kring Värnamo har en tät stam.

Förvaltningsnivån som ligger till grund för licensjakt är minst fem föryngringar per år. Enligt Henrick Blank finns det indikationer om mellan sex och sex och en halv föryngringar i länet nu.

– Inventeringen är inte avslutad än så vi får se var det landar. Men även om vi här i länet nått vårt förvaltningsmål är vi bundna av att hela södra förvaltningsområdet nått upp till miniminivån. Först då kan vi besluta om licensjakt här i länet, säger han.

Henrick Blank uppmanar alla jägare i länet att rapportera in spårobsar till länsstyrelsen.

Luzernerstövaren Zarro är en mycket kompetent rävhund som erövrat jaktchampionat. Fotot är från tidigare denna säsong. Foto: Privat

 

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser