Lucas en välmeriterad jaktmaskin

septd.jpgFinska stövaren Ebbarps Lukas tog sitt jaktchampionat på hare, men vid jakt blir det lika ofta en räv som drevdjur, vilket glädjer husse Kjell-Göran Josefsson från Svenljunga i Västergötland. – Det är nog tack vare, eller på grund av, mitt intresse för rävjakt som Lukas utvecklats till den rävhund han är idag. Det hade troligen inte varit svårt att styra in honom helt på hare heller då han visat sig vara mycket formbar, säger Kjell-Göran om sin hund.

Hösten börjar lida mot sitt slut och kung Bore är på väg att ta över landskapet. De milda höstdagarna har förbytts till korta råkalla dagar, precis lik den då jag träffade Kjell-Göran för att jaga med hans finska stövare Ebbarps Lukas.
Efter en kortare transport med bil befinner vi oss på en av de jaktmarker som disponeras utanför Svenljunga. Väl på plats möter också jaktkompisarna Håkan och Sten upp.
– Vi börjar med att släppa i planteringskanten och har vi tur hittar han en räv, föreslår Kjell-Göran och de andra håller med.
Lukas sticker iväg direkt då kopplet stryks och vi ser honom med jämna mellanrum medan vi försiktigt förflyttar oss efter samtidigt som vi lågmält pratar stövarjakt.
– Lukas har en liten egenhet vad det gäller räv, berättar Kjell-Göran och fortsätter
– När säsongen pågått ett tag blir det allt glesare mellan rävdreven och harjakten tar över allt mer. Varför han gör så vet jag inte, men vi brukar skjuta ett tiotal rävar för honom fram till nyår, och sedan blir det inte speciellt många fler rävdrev.
Så mycket mer hinner vi inte med innan de första väckskallen från Lukas talar om att räven varit framme under natten.

Rävdrev

septb.jpgDe som jagat räv med hund vet att nattslagen kan vara långa och krångliga att reda ut, men denna dag har vi tur. Räven låg ganska nära där Lukas kom på slagen och således lät inte upptaget vänta på sig speciellt länge. Tack vare väckskall i lagom omfattning blev också upptaget lugnt och räven började bukta direkt.
Vi smög oss fram emot ett av markens bättre rävpass, men innan vi hade kommit fram till passet närmade sig drevet och skotten kom snabbt i bössan. Ivrigt spanande stod vi som statyer och väntade att i vilket ögonblick som helst få se en rödpäls glida fram. Drevet vände dock iväg ifrån oss, om räven märkte vår närvaro var dock mer osäkert.
– Ta du passet vid spången om nu räven återigen skulle komma tillbaka, viskade Kjell-Göran, med adress till Håkan som inte var sen att lyda uppmaningen.

Rätt pass

Kjell-Göran och jag valde istället att följa efter drevet som buktade på gränsen till att vara ur hörhåll. Under största försiktighet förflyttar vi oss mot drevområdet, men efter endast några hundra meter hör vi hur skallet från Lukas ökar i styrka och återigen blir det till att söka pass.
Skottet kom lika överraskande som vanligt och att det var Håkan som postade vid spången som avlossat ett skott rådde ingen tvekan om. Med något raskare steg än tidigare vände vi tillbaka och framkomna till skottplatsen mötte vi en glad skytt. Någon meter från spången ligger en vacker, fullpälsad räv och efter någon minut driver Lukas fram.
– Han skulle över på spången, men det blev stopp innan han kom dit, säger Håkan med ett leende som inte går att ta miste på.
Ytterligare någon tomhylsa strax intill visar att det inte var någon tillfällighet att Kjell-Göran rekommenderade just den platsen som ett bra pass.
Egen uppfödning4Kjell-Göran är en jägare med många års erfarenhet av stövare. Tidigare har både schillerstövare och hamiltonstövare passerat hemmet, men sedan femton år är det finnstövare som gäller.
– Jag är absolut ingen rasfantast, men det har fungerat bra med mina finnstövare och då finns det ju ingen anledning att byta ras. menar Kjell-Göran.
Lukas är efter Norrheds Tina, stamtik till Kjell-Görans kennel Ebbarps. Fader till Lukas är en norsk hund vid namn Rayhe. Båda föräldrarna är välmeriterade på jaktprov och Tina innehar titeln svensk jaktchampion medan Rayhe kan tituleras nordisk jaktchampion.
I kullen med Lukas var det ytterligare tre valpar, varav en har startat på jaktprov, men det är endast Lukas som nått fram till championatet. Däremot finns tre halvsyskon på modersidan som erövrat svenskt jaktchampionat.

Flitig på jaktprov

septa.jpgMed en ägare som är jaktprovsdomare och dessutom intresserad av jakt- och tävlingsverksamhet har Lukas förstås matchats på jaktprov. Starten på karriären var väl inte helt lysande då de fyra första tillfällena resulterade i fyra nollor, men Kjell-Göran visste vad det var för hund han hade.
– Vi hade nog en del otur i början, men efter de proven så släppte det.
Resultaten talar för sig själv. Lukas har under 43 provdagar klarat av sex förstapris i elitklass, varav ett i Norge, och har därmed erövrat både svenskt och norskt jaktprovschampionat. Tävlingskarriären kröntes också med framgång under säsongen 2001-2002 då Lukas var med som en av tio hundar vid Stövar-SM. Tyvärr misslyckades det vid just det provet, men som många känner till så är ofta vägen dit det svåraste.

Prövad i avel

Lukas har naturligtvis också använts i avel. Kjell-Göran har dock varit noga med att följa de rekommendationer som Svenska stövarklubben och Svenska finskstövarföreningen angivit vad det gäller avel. Hittills finns sex valpkullar efter Lukas, fördelat på tre kullar födda 2000, två kullar födda 2001 samt en kull 2002.
Antalet valpar uppgår till 36 och av dessa har fem HD-röntgats och samtliga med resultatet UA, det vill säga utan anmärkning. Några av valparna har dessutom inlett sin jaktprovskarriär med gott resultat. Fyra valpar är startade på prov och tre av dessa har också drivit till 1:a pris i öppenklass. En hane som finns i Kjell-Görans ägo har provats på särskilt rävprov, men räven var denna dag inte samarbetsvillig varför drevet slutade vid ett gryt innan prisdrev uppnåtts.

Hare och räv

Första drevet var förvånansvärt snabbt avklarat och medan Kjell-Göran tog med sig Lukas för att försöka hitta en hare, tände vi andra upp en eld. Minuterna tickade dock iväg och Kjell-Göran anslöt så småningom till sällskapet, men Lukas höll sig undan
– Förhoppningsvis har han hittat slag efter den hare som jag haft uppe här i området tidigare i år.
Kjell-Göran hinner inte mer än avsluta meningen förrän en liten svenskhare dyker upp i vägkröken. Innan haren försvunnit ur synhåll kommer påsticket från Lukas och sekunderna senare dyker han upp i harens spår. Med god fart passerar han vår plats och drevet drar iväg, men det tystnar efter några minuter.
Lukas jobbar på en bra stund, men något mer drev på den haren blir det inte. Tydligen var det något som inte stämde riktigt för harjakt denna dag. Någon timma senare börjar han istället väcka på ett rävslag och då gick det bättre. Upptaget kom på gränsen till att vara ur hörhåll, men drevet var ganska snart inpå oss. Innan någon av oss hann ut på passen passerade räven på samma ställe som dagens första räv slutade sina dagar. Drevet fortsatte upp i några betesängar för att i nästa stund tystna.
Kjell-Göran lyssnar en stund och säger sedan:
– Gick räven i gryt så är snart Lukas här.
Husse får rätt och det dröjer inte speciellt länge innan Lukas söker upp oss. Dagen är långt gången och vi har fått uppleva två fina rävdrev med en värdig representant för sin ras.

Fakta LUKAS
septc.jpgSvensk och Norsk Jaktchampion Ebbarps Lukas S48063/94
Efter: NORDJCH Rayhe N40975/90
Undan: SJCH Norrheds Tina S24030/87
Uppfödare och ägare: Kjell-Göran Josefsson, Svenljunga
Utställning
1996 Västergötlands stk Raimo Grönros 2 Öppenklass
1998 Smålands stk Lars West 1 Öppenklass
Jaktprov
1995-1996 Västergötlands stk Karl-Erik Andreasson 0 Öppenklass 1996-1997 Västergötlands stk Anders Köllerström 0 Öppenklass
Västergötlands stk Göran Hallberger 0 Öppenklass
Västergötlands stk Godkänd RR-prov1997-1998
Västergötlands stk Anders Köllerström 0 Öppenklass
Västergötlands stk Karl-Erik Amour 1 Öppenklass
Västergötlands stk Godkänd RR-prov
1998-1999 Västergötlands stk Knut Johansson 3 Öppenklass
Västergötlands stk Lars West 1 Elitklass Stig Ljung
Västergötlands stk Anders Hasselgren 1 Elitklass Torbjörn Karlsson
Västergötlands stk Lennart Eriksson 2 Elitklass Lars West
1999-2000 Västergötlands stk Göran Aronsson 0 Öppenklass
Västergötlands stk Håkan Johansson 0 Elitklass Lars Bengtsson
Västergötlands stk Erland Hasselgren 2 Elitklass Ernst Leander
2000-2001 Västergötlands stk 2 Öppenklass
Västergötlands stk Jan-Olof Hallgren 3 Elitklass Alf Johansson
Västergötlands stk Sixten Andersson 1 Elitklass Kaj Brorsson
Västergötlands stk Anders Ydregren 1 Elitklass Arne Brorsson
Västergötlands stk Lars Bengtsson 3 Elitklass Peter Lind
2001-2002 Västergötlands stk Erland Hasselgren 1 Elitklass Reidar Björk
Hallands stk Kaj Brorsson 2 Elitklass Anders Andersson
Södermanlands stk Håkan Halvardsson 0 Elitklass Billy Hedin
Västergötlands stk Jan-Åke Johansson 3 Elitklass Kent Liljeqvist
Norge 1 Elitklass
2002-2003 Västergötlands stk Ernst Leander 2 Öppenklass
Västergötlands stk Olle Melkersson 0 Elitklass Arne Bengtsson

Rasinformation Finsk stövare

Finsk stövare är idag en av de numerärt största raserna i Sverige, detta trots att den inte slog igenom i Sverige förrän i slutet av 60-talet. Årligen registreras närmare 600 finskstövarvalpar. Viss import från ursprungslandet Finland förekommer också.
En av anledningarna till rasens popularitet är den aktiva rasföreningen, Svenska finskstövarföreningen. Föreningen har sedan starten 1981 bedrivit ett målinriktat arbete för att förbättra sin ras och mycket av arbetet har koncentrerat sig kring avelsfrågor och då främst med den så kallade unghundsgranskningen.
Unghundsgranskning, eller avelsgranskning som den också kallas, används för att så tidigt som möjligt utvärdera föräldradjurens nedärvningsförmåga och på så sätt fånga upp de bästa avelsindividerna. Granskning sker av unghundar mellan 12-24 månader och har visat sig vara ett mycket bra komplement till de traditionella jaktproven.
Metoden har granskats av genetiker Per-Erik Sundgren och utveckling av metoden pågår hela tiden. Från början bedömdes en mängd moment men idag prioriteras granskningen till några få arbetsmoment.
Rasstandard: Finsk stövare är en medelstor, tydligt rektangulär, trefärgad hund, kraftig men inte tung och med tydlig könsprägel. Den ska vara lugn, energisk och vänlig.
Mankhöjd: Idealhöjd för hanhund är 57-59 cm med tilllåten variation mellan 55-61 cm. Tik 54-56 cm och med tilllåten variation mellan 52-58 centimeter.
Text och foto: TED KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser