Lubbe är tillbaka med nya häftiga jaktprogram på Youtube

Lubbe Garell, en av jaktkaraktärerna i ursprungsversionen av Youtubeserien Jakt är Jakt är tillbaka igen. Den nya programserien på YouTube kallas Shots & Pots och är ett samarbete med stjärnkocken Danyel Couet.

Jägaren Lubbe Garell och kocken Danyel Couet. Foto: Privat

Tjena Lubbe, fick du inte nog av medieuppmärksamheten i förra serien?

– Hahaha, nä då. Jag är omättlig. Det var superkul det vi gjorde. Vi kom ju med något nytt när vi plockade in humorn i jakten. Humor är viktigt och det fortsätter vi med, men det blir kanske en aning mer sofistikerat den här gången.

Att döma av reaktionerna på sociala medier verkar många saknat dig?

– Ja, jag hade aldrig kunna drömma om detta. Det är så himla kul att folk gillar det man gör och ser fram emot programmen. Jag försöker att vara väldigt ödmjuk inför detta och tänker inte låta det stiga mig åt huvudet. Försöker…

Varför lämnade du Jakt är Jakt och vad har du tänkt dig den här gången?

– Vi kom inte längre tillsammans och jag tyckte inte att vi utvecklades inte i rätt riktning. Jag vill se resultat och det gick inte där. För att det ska bli intressant måste det vara något mer än bara jaktsekvenser och buskishumor. Därför har vi breddat oss nu. I Shots & Pots kompletteras bra jakt med bra mat, historia, kultur och naturligtvis humor. Den sistnämnde faktorn är avgörande, men här blir det lite mognare än tidigare. Det har konceptet finns inte på marknaden och jag har förstått att folk har saknat det.

Du har en ny parhäst, Danyel Couet. Vad ska ni koka ihop?

– Danyel har blivit en riktigt god vän och är en sanslöst duktig kock. Hans restaurang Allegrine var nominerad till årets krog bara ett halvår efter öppningen. Det är superinspirerande att jobba med honom och vi funkar extremt bra ihop. Vi kör ju vartannat avsnitt jakt och vartannat avsnitt mat. Jag blir hans lärjunge i de avsnitten vi lagar mat.

– Vilt är en fantastisk råvara och de allra flesta jägare har mycket viltkött hemma. Vi vill hjälpa folk att laga enkel och god mat på detta kött. Det behöver inte vara avancerade rätter. Vi lagar exempelvis all mat utomhus. Det måste inte vara grillkorv när det är dags för samling. Varför inte steka på lite viltkött och servera det i tortillas? Det tar inte längre tid.

Vad är utmaningen med att dokumentera jakt?

– De flesta vill se spännande jakt med många skottillfällen, men att lyckas länka samman detta med en historia där kulturen tar plats är en utmaning. Sen gäller det hitta nya jaktformer och jaktkulturer att uppmärksamma. Det är också en utmaning att bibehålla en hög kvalitet rakt igenom. Jag vill inte ha kniven på strupen och behöva krysta fram något halvbra på kort tid bara för att jag måste.

– Men allt kan ju hända. Förra veckan filmade vi i -12 grader och ena myggan gick sönder. Då fick vi improvisera och det blev lite halvdant. Så ibland skiter det sig trots att man är förberedd. En annan sak är också att visa hur jakten faktiskt går till. I första avsnittet skjuter jag till exempel på ett vildsvin som går vidare. Det visar sig att bara ett av fyra skott satt i vildsvinet. Vildsvinet la sig en bit in i skogen och var dött när jag kom fram. Så även sekvenser när det går åt skogen ska vara med. Sån är ju jakten och det är viktigt att förmedla.

Vi misstänker att mycket av materialet redan är filmat. Har du varit på någon häftig jakt i höst?

– Ja, vi var bland annat  i Tyskland i december och dokumenterade en riktigt bra drevjakt på vildsvin, rådjur och kronhjort. Då passade vi också på att besöka Gustaf II Adolfs grav i Lützen och andra intressanta sevärdheter som kommer visas under våren. Vi försöker få in ett historiskt eller kulturellt inslag i varje avsnitt.

– Nu sitter jag och planerar för våren. Det blir flera resor utomlands. Men vi kommer naturligtvis att täcka in alla de svenska jaktformerna också. Alla jägare ska kunna hitta något intressant, oavsett favoritjakt.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser