LRF vill ha skyddsjakt på Dalskogsvarg

Kungsbacka (JJ) LRF vill se skyddsjakt på varg efter de upprepade angreppen mot en fårbesättning i Dalskog, Dalsland.

Nu på förmiddagen har LRF Västra Sveriges regionchef Robert Larsson och LRF Västra Götalands ordförande Paul Christensson undertecknat en hemställan till Länsstyrelsen om att de ska ta beslut om skyddsjakt på eget initiativ.

I hemställan anges att det föreligger stor risk att angreppen upprepas och förvärras. Dessutom menar LRF att vargstammen redan nu har gynnsam bevarandestatus och att skyddsjakten därför inte försvårar upprättandet av densamma.

Vidare skriver de att tamdjurshushållningen i det aktuella området har försvårats och att det inte är rimligt att djurägare ska behöva bevaka sin djur dygnet runt.

I fallet med djurägaren i Dalskog gick fåren i en särskild hage efter de två första angreppen där akutstängsel, så kallat elnät var uppsatt. Detta hjälpte inte eftersom fåren blev så pass stressade när vargarna återvände att de sprängde nätet och rusade ut.

Enligt Eleonore Markusson, som är ansvarig för rovdjursfrågor i LRF Västra Sverige kan inte LRF själva ansöka om skyddsjakt om de inte får fullmakt från den drabbade djurägaren. Däremot kan de alltid uppmana Länsstyrelsen om att ta ett beslut på eget initiativ med bakgrund av de förhållandena som råder.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser