LRF Skåne ger sig inte!

Vittsjö (JJ) LRF Skåne ansöker återigen om skyddsjakt på den varg som har gått till angrepp mot tamboskap i området kring Vittsjö. Vargen har under tio dagar gjort tre dokumenterade angrepp. Senast imorse tog den en höna inne på en gård i direkt anslutning till ett bostadshus.

LRF Skåne lämnade in en ansökan om skyddsjakt redan efter de två första angreppen i början av augusti. Trots det stora antalet får som dödades och skadades, så beslutade länsstyrelsen då att ingen skyddsjakt får ske. Utöver de tre angreppen som har skett de senaste tio dagarna, har vargen angripit får i närområdet tidigare i vår.

Det senaste angreppet skedde mycket nära ett bostadshus. Vargen har alltså visat sig vara närgången och orädd för människor, vilket är ett allvarligt beteende hos ett rovdjur. Risken för ytterligare angrepp inom området är överhängande. LRF Skåne gör därför bedömningen att skyddsjakt är den enda möjliga åtgärden för att skydda människor och tamboskap i området.

– Nu är det dags för skyddsjakt. Den här vargen är orädd för människor och vi är övertygade om att vargen kommer att göra nya angrepp. Länsstyrelsen måste omgående fatta det enda riktiga beslutet, vilket är omedelbar skyddsjakt, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne i ett pressmeddelande i dag.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser